#maanantainmatsiJuttusarjat

#MaanantainMatsi – Terry Funk vs. Jerry Lawler (1981)

#MaanantainMatsi on viikoittainen juttusarja, jossa Smarksiden toimitus nostaa esiin ja esittelee lyhyesti jonkin kiinnostavan ottelun YouTubesta.


Showpainissa on historian saatossa nähty lukematon määrä toinen toistaan erikoisempia ottelumuotoja. Yksi mielenkiintoisimmista on Empty Arena -ottelu – matsi joka nimensä mukaisesti otellaan tyhjällä areenalla. Äärettömän kiehtova konsepti, kun otetaan huomioon että painijoiden ja yleisön välinen vuorovaikutus on yksi lajin tärkeimmistä asioista. Kuuma yleisö voi kohottaa keskinkertaisemmankin matsin tunnelman avulla klassikkostatukseen, tai kuollut katsomo puolestaan lytätä muuten mainion matsin fiiliksen totaalisesti. Mutta miten käy kun yleisöä ei ole lainkaan?

Kyseinen ottelumuoto on pysynyt vuosikymmenten saatossa harvinaisena, johon syynä on varmasti ollut raha. Areenan vuokraaminen on kallista, ja otteluun joka on tarkoitus käydä ilman yleisöä on vähän paha lähteä myymään pääsylippuja. Toki ottelu voitaisiin käydä ennen tai jälkeen varsinaisen show’n, mutta jos esimerkiksi otetaan nykypäivän WWE, uskoisin että areenalla käy koko päivän melkoinen kuhina kun roudarit kasaavat ja purkavat 42 rekkalastillista led-näyttöjä.

Tunnetuin tyhjän areenan ottelu on varmasti Mankindin ja The Rockin matsi WWF:n mestaruudesta vuonna 1999. Se käytiin Tuscon Convention Center -areenalla, ja näytettiin televisiossa 33. Super Bowl -ottelun väliajalla. Tuorein tapaus puolestaan on peräisin TNA:sta, kun Motor City Machine Guns ja Generation Me kohtasivat lyhytikäisessä Reaction -ohjelmassa. Jälkimmäisen joukkueen joku ehkä saattaa tuntea nykyään eräällä toisella nimellä.

Aivan ensimmäinen Empty Arena -ottelu nähtiin Mephisissä, Tennesseessä kun ‘rasslin-legendat Terry Funk ja Jerry “The King” Lawler selvittivät välejään tyhjässä Mid South Coliseumissa vuonna 1981. Lawler oli palannut kehiin jalkavamman jäljiltä, ja tämän entinen manageri Jimmy Hart oli luvannut maksaa mojovan palkkion sille joka hoitaisi “kunkun” lopullisesti pois pelistä. Palkkionmetsästykseen lähtikin Lawlerin vanha vihamies, Terry Funk.

Vanha kunnon Funk onkin matsin parasta antia. Vastustajaansa odotellessa hän lataa täyslaidallisen alatyylisiä (harmillisesti sensuroituja) solvauksia Lawlerista kommentaattori Lance Russellin toppuutellessa häntä parhaansa mukaan. Ottelun päästessä vauhtiin Funk vinkuu kuin psykoosilääkityksen unohtanut pieni porsas, ja kaiken huipuksi yrittää puukottaa Lawleria naamaan puukepukalla. Aikamoista.


Terry Funk vs. Jerry ”The King” Lawler –  Empty Arena Match (Continental Wrestling Association, 25.4.1981)

Ville Vuohtoniemi

Ville Vuohtoniemi

Töölön CHIKARA-spesialisti, joshi-intoilija ja deathmatch-maanikko. Ääntelehtii usein podcasteissa, toisinaan selostuspöydän takana. Luultavasti jonain päivänä hautautuu elävältä Smarksiden VHS-kirjaston alle.

Previous post

Jussi, 40, piirsi ensimmäiset showpainijansa jo 1980-luvulla, palasi vuosien tauon jälkeen sorvin ääreen ja sai huomiota Chris Jericholta

Next post

Teksasin ruusut – Von Erichin perheen tragedia 

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *