UutisetWWE

Dave Meltzer WWE:n yhteistyöstä Saudi-Arabian kanssa: ”Tämä todistaa, että mainostettu naisten vallankumous on vain sanojen helinää”

Wrestling Observer Newsletterin perustaja Dave Meltzer ottaa kantaa WWE:n ja Saudi-Arabian väliseen yhteistyöhön lehden tuoreimmassa numerossa.


Tausta:

WWE järjesti ensimmäisen show’nsa Saudi-Arabiassa huhtikuussa 2014. Sen jälkeen WWE palasi Saudi-Arabiaan ensin lokakuussa 2015 ja sitten marraskuussa 2016. Seuraavana vuonna Saudi-Arabian television ONS Sports -kanavalla alkoi pyöriä WWE Wal3ooha -niminen ohjelma, joka sisälsi tiivistelmiä WWE:n Raw’sta ja SmackDownista.

WWE:n ja Saudi-Arabian yhteistyö otti seuraavan askeleensa vuonna 2018, jolloin ilmoitettiin, että WWE on tehnyt 10-vuotisen sopimuksen Saudi-Arabian hallinnon kanssa osana saudiarabialaista Saudi Vision 2030 -suunnitelmaa, jonka tarkoitus on paitsi vähentää maan riippuvuutta öljyyn myös monipuolistaa sen taloutta. Suunnitelmaan kuuluu Wikipedian mukaan myös julkisten palvelujen, kuten terveydenhuollon, kehittäminen, ja tavoitteena on lisätä kansainvälistä kauppaa kuluttajatuotteitten avulla.

WWE:n ja Saudi-Arabian 10-vuotisen sopimuksen sisältönä on, että WWE järjestää suuria showpainitapahtumia Saudi-Arabiassa ja näyttää nuo kyseiset tapahtumat suorina lähetyksinä suoratoistopalvelu WWE Networkissa. WWE on tähän mennessä järjestänyt kaksi tapahtumaa Saudi-Arabiassa sopimuksen puitteissa: Greatest Royal Rumblen (27.4.2018) ja Crown Jewelin (2.11.2018). Greatest Royal Rumble -tapahtumassa nähtiin osallistujamäärältään WWE:n historian suurin Royal Rumble -ottelu, ja Crown Jewel -tapahtuma sisälsi WWE-legenda Shawn Michaelsin kehäpaluun yli kahdeksan vuoden tauon jälkeen.

WWE:tä on kritisoitu yhteistyöstä Saudi-Arabian kanssa, koska yhtiö hyväksyy sen, etteivät naispainijat saa otella Saudi-Arabiassa. Naisten oikeudet ovat varsinkin aikaisemmin olleet kovin rajalliset Saudi-Arabiassa, ja saudiarabialaiset naiset esimerkiksi saivat vasta vuonna 2017 mahdollisuuden käyttää julkisia palveluita, kuten koulutusta ja terveydenhuoltoa, ilman huoltajan eli useimmiten isän, veljen tai aviomiehen suostumusta.

Kun WWE lähetti Greatest Royal Rumblen eli ensimmäisen Saudi-Arabia-lähetyksensä WWE Networkissa, ruudulla näkyi mainosvideo, jossa oli naispainijoita painiasuissaan. Saudi-Arabian urheiluhallinto lähetti sen jälkeen anteeksipyynnön, jossa pahoiteltiin sitä, että katsojille oli näytetty ”säädytöntä materiaalia”.

Crown Jewel -tapahtumassa yksi selostajista oli WWE:n ainut naispuolinen selostaja Renee Young, joka esiintyi hiukset ja kasvot näkyvillä. Young tosin pukeutui muutoin konservatiivisesti pitkähihaiseen paitaan. Naispainijoita WWE:n Saudi-Arabian tapahtumissa ei kuitenkaan ole ollut, eikä naispainia nähdä myöskään tulevan perjantain Super ShowDownissa.

WWE:n Saudi-Arabia-suhdetta on kritisoitu myös toimittaja Jamal Khashoqqin murhan vuoksi. (Lue Smarksiden artikkeli tästä.) Khashoqqi, joka oli kritisoinut Saudi-Arabian hallintoa amerikkalaislehti Washington Postissa, kuoli saudiarabialaisten tekijöiden käsissä Saudi-Arabian lähetystössä Turkin Istanbulissa 2. lokakuuta 2018. WWE järjesti siitä huolimatta Crown Jewel -tapahtumansa Saudi-Arabiassa vain kuukautta myöhemmin. WWE-painijoista Daniel Bryan ja John Cena kieltäytyivät osallistumasta tuohon show’hun, eikä heistä kumpaakaan nähdä myös tulevan perjantain Super ShowDownissa. Myös Kevin Owens on ilmoittanut, ettei aio osallistua Super ShowDowniin.

Naispainijoiden lisäksi Sami Zayn ja Aleister Black joutuvat jättämään Saudi-Arabian tapahtumat väliin. Zaynillä on syyrialaisia juuria, ja Syyrian ja Saudi-Arabian välit ovat kireät. Aleister Blackin tapauksessa ongelma on Blackin tatuoinneissa, joissa on uskonnollista kuvastoa ja jotka voivat siten loukata saudiarabialaisia katsojia. Yksi näistä tatuoinneista kuvaa Lilithiä, joka on babylonialaisessa mytologiassa ja juutalaisessa mytologiassa Jumalan luoma ensimmäinen nainen ja vaarallinen yön demoni, joka on seksuaalisesti rajaton ja ryöstää vauvoja pimeydessä.


WWE:n seuraava Saudi-Arabian-tapahtuma järjestetään viikon päästä perjantaina Jeddan kaupungissa King Abdullah International -stadionilla. Suora lähetys alkaa kello 21 Suomen aikaa. Tapahtumassa nähdään muun muassa Goldbergin ottelu The Undertakeria vastaan.

Dave Meltzer kirjoittaa tapahtumasta näin:

”WWE:n ainutlaatuinen Super ShowDown Saudi-Arabian Jeddassa on tapahtuma, jossa on unelmaottelu 20 vuoden takaa ja pitkäaikaisen kaunan kulminaatio 15 vuoden takaa valtiossa, joka elää noin 100 vuotta menneisyydessä.
Yhtiö mainostaa show’ta iskulauseella, jonka mukaan show on ”vähintään yhtä iso ellei isompi kuin WrestleMania”.

Super ShowDown tekee WWE:lle paljon enemmän rahaa kuin WrestleMania, mutta siihen tuo iskulause sitten päättyy. Show, joka alkaa perjantaina kello 14 ja päättyy kello 18 [Yhdysvaltain itärannikon aikaa], tulee saamaan huomattavasti vähemmän katsojia, ja ylipäätään koko show’n kiinnostusarvo tulee todennäköisesti jäämään paljon vähäisemmäksi kuin Double or Nothingin, jolla ei edes ollut tv-ohjelmaa.

Kortissa on tällä hetkellä yhdeksän ottelua, jotka pitkälti paljastavat, että ne periaatteet, joita WWE:llä on naisia ja vähemmistöjä kohtaan, ovat kaupan, jos hinta on tarpeeksi korkea.

Joissakin medioissa keskusteltiin viime vuonna, ettei Roman Reigns aio esiintyä Crown Jewelissä John Cenan ja Daniel Bryanin tapaan. Reigns sai sittemmin leukemian, joten hänen ei koskaan tarvinnut edes tehdä tuota päätöstä.

Reigns kuitenkin esiintyy Super ShowDownissa, joten asiat eivät mene yksiin.

Ensinnäkin saimme alusta asti kuulla, että Bryan ja Cena olivat ainoat miespuoliset painijat, jotka jättäytyivät Crown Jewelistä omasta tahdostaan, ja Zayn joutui jättämään tapahtuman väliin Saudi-Arabian hallinnon pyynnön takia.

Sitä voi muuten sanoa mitä tahansa naisten voimaannuttamisesta tai rasismin vastustamisesta, mutta sanojen pitäisi vastata tekoja. Ennakkoluulot kansallisuutta kohtaan on sama kuin estäisi jonkun osallistumasta tapahtumaan ihonväriin tai muuhun vastaavaan syyhyn, ei tekoihin, perustuen.
Sitä ei voi hyväksyä, ja se siitä.

Reignsistä puheen ollen, hän kertoi Newsweekille näin: ”Se [Saudi-Arabiassa esiintyminen] saa sekalaista reaktiota. Näen asian pohjimmiltaan niin, että jos me voimme aiheuttaa muutosta ja vaikuttaa, niin sitten minun on oltava mukana siinä. En aio istua sivussa ja puhua, kuinka me voisimme tehdä muutosta. Haluan olla osa sitä muutosta. Näen tilanteen niin, että olemme osa ratkaisua kunnioittamalla samalla eri kulttuureja, ja tämä on iso maailma, ja haluan kokea sen kaiken. Jos siis voimme auttaa aiheuttamalla muutosta parempaan, sitä me myös aiomme tehdä. Olemme täällä tekemässä ihmisiä iloisiksi. Me emme syrji. Tavoitteenamme on levittää positiivisuutta ja viedä sitä jokaiseen kolkkaan maailmassa.”

Olen pahoillani, mutta – kyllä – vaikka WWE itsessään ei syrji ketään, niin Zaynin ja Blackin tilanteisiin perustuen kyse on muustakin kuin vain siitä, että käy kauppaa sellaisten ihmisten kanssa, jotka tekevät niin.

WWE hyväksyy syrjinnän osana yhtiötään ja tuotettaan. Siitä voi keksiä minkälaisia tekosyitä tahansa, mutten voi uskoa, etteivät ihmiset syvällä sisimmässään näkisi sitä. Kaikki voivat puhua mitä tahansa, jos ei tarvitse tehdä tiukkoja päätöksiä. Todellinen testi on se, mitä teet, kun on aika tehdä tiukkoja päätöksiä.

He eivät halunneet syyrialaisia sinne. He eivät halunneet naisia sinne. He olisivat helposti voineet sanoa, etteivät he tahdo afroamerikkalaisia, kanadalaisia, juutalaisia, meksikolaisia tai samoalaisia sinne, koska periaate on pohjimmiltaan sama.

Jos oikeasti haluat muuttaa asioita, yhtiön pitäisi tehdä samoin kuin monet urheilijat ja viihdetaiteilijat tekivät Etelä-Afrikassa sukupolvi sitten. Se johti muutokseen. Ei se, että vastaanotat rahaa ja menet sinne, vaikka samalla väität, että yhtiö tukee naisia ja vastustaa syrjintää ja rasismia.

Se, ettei show’ssa ole naisia, todistaa, että WWE:n paljon mainostama Naisten Vallankumous, joka itsessää on 50 vuotta jäljessä ajoista, on vain sanojen helinää, jota WWE ei tue teoillaan. Uskonnonvapaus oli myytävänä, koska Aleister Black ei saanut mennä sinne. Raha puhuu, eikä Sami Zayn saa mennä sinne.

Totuus lienee, ettei heillä ole arvoja, mutta väittävät, että on, koska se on mukava markkinointikikka.

Se, mitä saamme, on tapahtuma, jossa WWE on kieltänyt mainitsemasta nimeltä sitä valtiota, jossa tapahtuma käydään. Sitä ei varmaankaan saa mainita edes show’n aikana.”


Smarkside tulee käsittelemään aihetta Super ShowDown -tapahtuman ennakko-podcastissa.

Eetu "Enska" Lehtinen

Eetu "Enska" Lehtinen

Smarkside-universumin ylläpitäjä, joka rakastaa laadukasta showpainia.

Previous post

Goldberg tekee SmackDown-debyyttinsä ensi viikolla – ottelee The Undertakeria vastaan Saudi-Arabiassa

Next post

Kuka saa kunnian päästä seuraavana Smarksiden Hall of Fameen? – Äänestys on käynnissä nyt!

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *