hall of fame

Toimitus valitsee: Riku Forsström pääsee Smarksiden kunniagalleriaan


Smarksiden toimituskunta on valinnut Riku Forsströmin Smarksiden kunniagalleriaan.


Mies, jonka esimerkki inspiroi

Showpainifaniutta varjostaa usein katkeruus sekä se, että otteluista, painijoista ja juonikuvioista etsitään virheitä ja ongelmia. Vaikka tapahtuma olisi kuinka hyvä tahansa, aina on joku, joka löytää syyn valittaa.

Elämässä on kuitenkin suurempia asioita kuin showpaini, ja yksi niistä on terveys. Jos sairastuu, ihmisen maailma voi muuttua täysin. Silloin showpainiottelun käänne on mitätön seikka verrattuna omaan tilaan, joka saattaa määritellä sairastuneen tulevaisuuden.

Esimerkiksi Duchennen lihasrappeuma – parantumaton sairaus – vie liikuntakyvyn ja johtaa pyörätuoliin usein jo ennen murrosikää. Ajan myötä voi menettää myös puhekyvyn ja joutua hengityskoneeseen.

Näin kävi suomalaiselle showpainifanille Riku Forsströmille, mutta katkeruutta se ei ole aiheuttanut:

”En ole koskaan pitänyt siitä, kun elämää sairauden kanssa verrataan taisteluun – ihan niin kuin olisi valtaa vaikuttaa lopputulokseen. Neurologista sairautta vastaan taistelu on turhaa. Se on taistelu, jota ei voi voittaa. Jos yrität taistella vääjäämätöntä vastaan, tuhlaat vain energiaa ja katkeroidut. Sairauden kanssa täytyy oppia elämään – ei taistella sitä vastaan”, Riku Forsström toteaa tietokoneen välityksellä.

Siinä kiteytyy se myönteinen ja aikaansaava elämänasenne, jonka voimalla Forsström on jättänyt unohtumattoman jälkensä suomalaisen showpainin historiaan.

Riku Forsström lähestyi kotimaista FCF Wrestlingiä ensi kerran vuonna 2009 ja kysyi, voisiko FCF järjestää tapahtuman hänen kotiseudullaan Raumalla. Tämä tapahtuma, joka sai nimen Rumble in Rauma, toteutui – ja oli samalla Forsströmin 30-vuotisjuhla.

Rumble in Rauma ei olisi välttämättä onnistunut ilman Forsströmiä, sillä Forsström vanhempineen oli itse vuokrannut pienen urheiluhallin tapahtumaa varten. Forsström oli myös valmis käyttämään rahaa tapahtumaa varten saadakseen ulkomaisia painijoita Raumalle. FCF Wrestlingin kehässä ottelivat silloin saksalainen naispainija Blue Nikita, norjalainen Gabriel Antonik ja britannialainen James Tighe – kaikki Rikun toiveesta. Tapahtuma päättyi ”The Rebel” StarBuckin ja FCF-mestari Valentinen väliseen tikapuuotteluun.

Tuo tapahtuma ei jäänyt Riku Forsströmin ainoaksi merkkipaaluksi kotimaisessa showpainihistoriassa. Rumble in Rauman jatko-osa, Rumble in Rauma II, järjestettiin 3. lokakuuta 2015 niin ikään Raumalla ja sisälsi edeltäjänsä tavoin Forsströmin valitsemia ulkomaalaisvahvistuksia. Forsströmin ansiosta suomalaiset showpainifanit saivat nähdä muun muassa Doug Williamsin, Alpha Femalen ja ”Flash” Morgan Websterin kaltaisia painijoita Raumalla.

Suurimman vaikutuksensa suomalaisen showpainin historiaan Forsström jätti yhtä kaikki 29. kesäkuuta 2019, jolloin Raumalla järjestetty – ja jälleen kerran Forsströmin ideoima – Wrestle Aid -hyväntekeväisyystapahtuma näytettiin suorana Ilta-Sanomien lähetyksenä ja sisälsi tähtikattauksen, jollaista ei ollut suomalaisessa kehässä nähty sitten Valhalla Pro Wrestlingin aikojen, jos silloinkaan.

Wrestle Aid, joka oli Forsströmin 40-vuotisjuhla, toi Suomeen muun muassa Meiko Satomuran, Tajirin, Matt Crossin, Ivelissen, Sadie Gibssin ja Jurn Simmonsin. Tapahtuman yhteistyökumppaneita olivat SLAM! Wrestling Finland, Toni Järvinen ja Rauman Lukko, ja se sai ennennäkemätöntä julkisuutta Suomen valtavirrassa, mukaan lukien Ylen verkkosivuilla. Monet lehdet, kuten Ilta-Sanomat, Turun Sanomat ja Satakunnan Kansa, julkaisivat uutisia Wrestle Aidista.

Se, mitä Wrestle Aid kaikkein eniten toi, oli kuitenkin hyvää mieltä. Raumalla, Riku Forsströmin 40-vuotisjuhlassa, ilo oli ylimmillään, eikä kukaan yleisössä näyttänyt kyynistyvän tai katkeroituvan.

Tällaista showpainispektaakkelia ei ollut Suomessa koskaan aiemmin nähty, emmekä olisi nähneet sitä nytkään ilman Riku Forsströmin päättäväisyyttä.

”Olen saanut unohtumattomia kokemuksia, nähnyt huikeita otteluita ja päässyt tapaamaan Suomessa vierailleita tähtiä. Vammaisena elämässä on paljon haasteita ja joutuu usein taistelemaan oikeuksiensa puolesta. Painiharrastus on antanut voimaa sekä auttanut elämän tuomien haasteiden päihittämisessä.”

Tätä voimaa Forsström on siirtänyt eteenpäin suomalaiseen showpainikulttuuriin ja ansaitsee siksi paikkansa Smarksiden kunniagalleriassa.

Eetu ”Enska” Lehtinen, Semi Salmikannas, Ville Vuohtoniemi

Kuva: Kuvakaappaus / ISTV

Katso tästä dokumentti, jossa Riku Forsström kertoo elämästään.

Smarkside

Smarkside

Eläköön showpaini!

Previous post

Lukijat äänestävät: Tony Halme pääsee Smarksiden kunniagalleriaan

Next post

Jälkipyykkinaru #46: SLAM Wrestling Finland Wrestle Aid (29.6.2019)

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *