FCF WrestlingHaastattelutSLAM Wrestling FinlandSuomipaini

”Tämä on mielestäni yksinkertaisesti huono tapa markkinoida showpainia”, sanoo Juhana Karhula – Smarkside kysyi, miksi Karhula ja Shemeikka nousivat SLAM! Wrestling Finlandin mainoksia vastaan

Suomalainen showpainikeskustelu kuhisi viime perjantaina, kun FCF Wrestlingistä tuttu suomalaispainija Shemeikka tiedotti lopettavansa yhteistyönsä Michael ”StarBuck” Majalahden uuden myyntipalvelun SLAM! Wrestling Finlandin kanssa. Samana päivänä FCF Wrestlingin Juhana ”King Kong” Karhula kirjoitti, että hän tuomisee totaalisesti sen, miten SLAM! Wrestling Finland on julkisesti markkinoinut itseään ja showpainia. Otimme Karhulaan ja Shemeikkaan yhteyttä ja kysyimme, mitä he tarkalleen ottaen SLAM! Wrestling Finlandin mainoksissa vastustavat. Kävi ilmi, että arvojen alttarilla uhrattiin eräs unelma.


ENSIN puhui Shemeikka, sitten Juhana ”King Kong” Karhula ja lopulta Michael ”StarBuck” Majalahti.

Kaikki alkoi viime perjantaina, kun Shemeikka julkaisi Facebookissa kirjoituksen, jonka mukaan hän ei aio esiintyä jatkossa SLAM! Wrestling Finlandin tapahtumissa. Syy tähän päätökseen oli risteävä arvomaailma.

– En pysty hyväksymään seksismiä missään muodossa ja esiintymällä tapahtumissa antaisin asialle hiljaisen hyväksynnän, Shemeikan Facebook-julkaisussa lukee.

Myöhemmin samana päivänä Karhula julkaisi oman Facebook-kirjoituksensa, jossa hän kritisoi avoimesti tapaa, jolla SLAM! Wrestling Finland markkinoi itseään.

– Ei hyväksytä hiljaa kun suomalaista showpainia edustetaan syrjinnällä tai esineellistämisellä. Tuomitsen totaalisesti miten SLAM! Wrestling Finland on julkisesti markkinoinut itseään ja showpainia, naisten esineellistäminen ei edusta suomalaisen showpainin nykytilaa, Karhula kirjoittaa.

Smarkside kysyi silloin, kuinka SLAM! Wrestling Finlandin perustaja Majalahti vastaa Karhulan ja Shemeikan kannanottoihin. Majalahti kirjoitti vastineen, jonka julkaisimme lauantaina.

– SLAM! Wrestling Finland on kuullut, että toisen kotimaisen organisaation FCF Wrestlingin painijat ja johto ovat syyttäneet meitä seksismistä. Harmillisesti ihmisillä menevät fakta ja fiktio liian usein sekaisin. Me SLAM! Wrestling Finlandissa olemme täysin tasa-arvon kannalla, Majalahden kirjoituksessa lukee.

Karhulan ja Shemeikan mukaan SLAM! Wrestling Finlandin mainokset eivät kuitenkaan ole olleet tasa-arvoisia. Kumpikaan ei silti määritellyt alkuperäisissä kirjoituksissaan sitä, mitä he itse asiassa pitivät seksistisenä SLAM! Wrestling Finlandissa. Tätä tiedusteltiin myös sosiaalisessa mediassa.

– Miksi tämä tuomitseminen? Mitä [SLAM! Wrestling Finland] on tehnyt väärin? kysyi eräs kirjoittaja Smarksiden Facebook-sivulla.

Otimme siksi yhteyttä Karhulaan ja Shemeikkaan ja kysyimme asiaa suoraan hevosten suusta.


”Molemmat videot esittävät naishahmot täysin määräysvallattomina sekä objekteina kohottamassa miesesiintyjän statusta.”

– Juhana Karhula


Smarkside: Kirjoitat, että tuomitset totaalisesti sen, miten SLAM! Wrestling Finland on julkisesti markkinoinut itseään ja showpainia. Facebookissa taas kysytään, mitä SLAM! Wrestling Finland on tarkalleen ottaen tehnyt väärin. Mitä vastaat, Juhana ”King Kong” Karhula?

Karhula: – Nämä kaksi videota ovat mielestäni ongelmallisia ja edustavat huonosti suomalaisen showpainin arvoja ja nykytilaa:

Molemmissa videoissa naishahmojen seksikkyys esitetään esineellistetysti, eikä heillä ole päätäntävaltaa tapahtuvaan. Kummankaan videon ”seksikkyys” ei liity videoon taikka markkinoituun tapahtumaan. Molemmat videot esittävät naishahmot täysin määräysvallattomina sekä objekteina kohottamassa miesesiintyjän statusta. Ensimmäisessä videossa olevilla esiintyjillä, joilla ei ole showpainikoulutusta, vain miehet pääsivät painimaan, ja naisten rooli on jäädä ihmettelemään, kun miehet painii. Näiden seikkojen moraalisen vääryyden lisäksi tämä on mielestäni yksinkertaisesti huono tapa markkinoida showpainia; mikä järki on tuomita heti kättelyssä puolet väestöstä kokemaan roolinsa esineellistetyiksi ja sivustaseuraajiksi?

Koko laji perustuu osittain voimafantasialle, enkä itse kokisi kovinkaan voimauttavana sitä, jos oma sukupuoleni – tai mikään syntyperäinen puoleni – sivuutettaisiin näin vanhanaikaisesti ja vahingoillisesti vain sivustaseuraajan rooliin. Mielestäni näitä ei voi vain lakaista ”seksillä myymisen” maton alle, vaan molemmat esimerkit putoavat seksismin laariin.

Molemmat videot olisi voitu esittää niin, että naishahmoilla olisi määräysvaltaa sekä jokin muukin tarkoitus kuin nostattaa ympäröivien hahmojen statusta ylöspäin. Yksinkertaisimmillaan toisessa videossa naishahmo olisi voinut esitellä itse itsensä ja lausua vuorosanat ”here we have this thing called bum-bum” ja läimäyttää itseään takamukselle. Tämäkään ei olisi täydellinen viesti, mutta näin hahmolle olisi saatu edes jotain muuta tekemistä kuin pelkästään kiihokkeena. Nyt videoista välittyy viesti, että naisen rooli showpainissa on tämä.


Puhut syrjinnästä. Minkälaista syrjintää Suomen showpainiskenessä on?

– Juuri edellä mainitun tyylistä sukupuoleen perustuvaa syrjintää on esiintynyt vuosien varrella paljonkin. Onneksi se on vähenemässä.


Olet ollut kotimaisessa showpainissa mukana lähes alusta saakka. Miten suomalaisen showpainin ilmapiiri on muuttunut vuosien varrella?

– Ilmapiiri on ollut jo vuosia paranemaan päin. Olin itsekin aikanaan osana ylläpitämässä nihkeyttä ja huonoja tukirakenteita. Vuosien varrella olen kuitenkin nähnyt ja kuullut niin paljon uusia näkökulmia, etten voinut enää olla osa sitä. Vaikka minulla itselläni ei ole omakohtaista kokemusta itseeni kohdistuvasta seksismistä, voin silti kuulla ja ymmärtää ihmisiä, joihin sitä on kohdistunut. On erittäin tärkeää, että myös ihmiset, joihin ongelma ei kohdistu, puuttuvat ongelmiin niiden ilmaantuessa.


Mitä FCF Wrestling pyrkii tekemään, jotta showpainista tulisi parempi paikka?

– FCF Wrestling pyrkii tasa-arvoon konkreettisin keinoin. Aiemmin yhdistystoiminnastamme puuttuneista yhdenvertaisuussuunnitelmasta sekä arvojen päivityksestä äänestetään vuosikokouksessa toukokuussa. FCF Wrestlingin painikoulu on myös toivottanut tervetulleeksi viime vuonna historiansa ensimmäisen naiskouluttajan sekä ensimmäisen pelkästään naisille suunnatun koulutusryhmän. Tämän lisäksi markkinoinnissa pyritään keskittymään olennaiseen – showpainiin, joka kuuluu kaikille ja pyrkii edustamaan mahdollisimman monimuotoisesti suomalaista showpainia.


Mitä mieltä olet SLAM! Wrestling Finlandista?

– SLAM! Wrestling Finland on ammattimaisesti pyöritetty showpainiorganisaatio. Heillä on todella hyvätasoista painia, jota esittävät alansa ehdottomat ammattilaiset ympäri Euroopan. SLAM! osaa tuoda itseään julkisuuteen todella hyvin ja omaa kyvyn löytää tiensä kansan tietoisuuteen. Esimerkiksi tästä on FCF Wrestlingillä opittavaa. Kunhan heidän viestinsä sisällöstä karsitaan syrjintä ja alentaminen pois, voi SLAM! Wrestling Finland edustaa suomalaista showpainia maineikkaasti Suomessa sekä maailmalla.

On hienoa, että tämä on nostanut näinkin paljon keskustelua aiheesta. Vaikka olemmekin pieni yhteisö, niin se, että voimme puhua näin tärkeistä asioista näin asiallisella tasolla, on mielestäni hieno asia ja kertoo suomalaisen showpainiskenen kypsyydestä. Lopulta tässä on kuitenkin kyse paljon isommasta asiasta kuin showpainista – ihmisoikeuksista.


”Showpainin maine ei pitäisi olla roskaviihteenä tai miesten alustana loputtomalle sikailulle.”

– Shemeikka


Shemeikka (oik.) otteli SLAM! Wrestling Finlandin Mega Launch -tapahtumassa unkarilaista David Turgeria vastaan perjantaina 22. maaliskuuta 2019. Kuva: Timo Muilu / Arkisto


Smarkside: Päätit lopettaa yhteistyösi SLAM Wrestling Finlandin kanssa, Shemeikka. Kerro tarkemmin, miksi.

Shemeikka: – Päätin lopettaa yhteistyön seksistisen markkinoinnin takia. En hyväksy seksismiä, joten olisi arvojeni vastaista jatkaa yhteistyötä.


Milloin aloit pohtia kyseistä päätöstä, ja mikä laukaisi sen?

– Aloin pohtia päätöstäni nähtyäni markkinointivideot. Tällaista päätöstä ei kuitenkaan ole helppo lähteä tekemään. Itse en tulisi tästä päätöksestä hyötymään mitään. Päinvastoin menettäisin bookkauksia – en pelkästään Slamissä, mutta todennäköisesti monesta muustakin promootiosta. Esimerkiksi Raumalla minun oli tarkoitus kohdata Matt Cross, mikä olisi ollut pieni unelmien täyttymys. Asiaa mietittyäni päädyin siihen, että edes showpaini ei ole niin tärkeää, että hylkäisin omat arvoni. Haluan pystyä katsomaan myöhemmin taaksepäin ja sanoa tehneeni oikein.


Onko kulissien takana tapahtunut jotakin sellaista, joka vaikutti päätökseesi, vai perustuuko päätöksesi puhtaasti siihen, mitä katsojat näkivät Mega Launchissa ja sen mainoksissa?

– Päätökseni perustuu mainontaan. Päätökseeni ei vaikuttanut mikään Mega Launchissa nähty.


Facebookissa kysyttiin, mihin Shemeikka tarkalleen ottaen viittaa SLAM Wrestling Finlandin seksismillä. Mitä vastaat?

– Viittaan seksismillä mainosvideoihin, joissa läpsitään naisten takamusta ja isketään jäätelötötterö naisen rinnoille. Jotkut miettivät varmasti, että näinkö pienestä. En kuitenkaan näe asiaa ollenkaan pienenä. Ei ole mitään määrettä, että ”tämän verran seksismiä saa olla ennen kuin se on väärin”. Seksismi on aina väärin. Nämä asiat ovat varsinkin miesten helppo sivuttaa ”läppänä”, sillä miehet eivät koe yhtä paljon seksismiä, ja se harvoin kohdistuu heihin. Sen koetaan ikään kuin kuuluvan asiaan, mutta näin ei saisi olla.


Kuinka seksistinen Suomen showpainiskene on? Minkälaisia muita arvoihin liittyviä ongelmia Suomen skenessä mahdollisesti on?

– Showpainiskene Suomessa, kuten valitettavan monessa maassa, on ollut aikanaan hyvinkin seksistinen. Viimeisten vuosien aikana asian eteen on tehty paljon työtä, ja Suomessa on otettu isoja harppauksia kohti tasa-arvoista ja kaikille turvallista skeneä. Tällä hetkellä näen Suomen skenen edistyksellisenä. Kuitenkin epäkohtia löytyy jatkuvasti, ja ne täytyy korjata. Muutokseen lähteminen on ollut vaikeaa, sillä showpainissa negatiiviset piirteet ovat olleet syvällä, joten niitä ei tuosta vain pudoteta pois, vaan lajin asenteiden täytyy muuttua perusteista lähtien.


Kirjoitit, että showpaini painii maineensa kanssa. Minkälainen maine showpainilla pitäisi olla? Minkälainen on se maine, jota showpainilla ei pitäisi olla?

– Haluan nähdä showpainin tulevaisuudessa viihteenä ja taiteena, jota kuka tahansa voi lähteä katsomaan minkä tahansa teatterin tai keikan sijaan. Fyysinen taide, jossa yleisö ja esiintyjät ovat yhtä tuoden toisilleen tunnekokemuksia, jollaisia ei saa mistään muualta.

Tämän saavuttamiseksi ei tarvitse tinkiä lajin vaarallisuuden tunteesta, äärimmäisistä fyysisistä suorituksista tai edes esiintyjien seksikkyydestä. Painissa saa tulla ihailemaan lihaksikkaita vartaloita ja tiukkoja peppuja, joita painijat päättävät esitellä omasta tahdostaan, ja se pätee sekä miehiin että naisiin. Showpainilla voidaan kertoa myös todella arkaluontoisiin asioihin liittyviä tarinoita, joissa kuitenkin lopussa paha saa palkkansa.

Showpainin maine ei pitäisi olla roskaviihteenä tai miesten alustana loputtomalle sikailulle. Seksismi, rasismi tai homofobia eivät saisi käydä ihmisten mielessä showpainista puhuttaessa. Onkin ollut hienoa kuulla suomalaista painia katsomaan tulleilta, kuinka hyvin olemme onnistuneet murtamaan ennakkoluuloja ja kuinka aivan uudet demografiat löytävät ja jäävät koukkuun showpainiin.


Juhana Karhulan ja Shemeikan mielipiteet ja Facebook-kirjoitukset ovat henkilökohtaisia näkemyksiä eivätkä edusta mitään organisaatiota.

Eetu "Enska" Lehtinen

Eetu "Enska" Lehtinen

Smarkside-universumin ylläpitäjä, joka rakastaa laadukasta showpainia.

Previous post

Ennakko: ROH & NJPW - G1 Supercard

Next post

WWE-veikkaus 2019: NXT TakeOver New York

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *