AEWUutiset

Kuka on AEW:n taustalta löytyvä pakistanilaismiljardööri Shahid Khan? – Smarkside selvitti painimaailman uuden ”Ted Turnerin” taustoja

Vuoden ensimmäisten viikkojen kuumin puheenaihe showpainin maailmassa on ollut All Elite Wrestlingin perustaminen. Tiistaina 8. tammikuuta järjestetyssä tiedotustilaisuudessa ilmoitettiin, että muiden muassa PAC (WWE:stä tuttu Neville) ja Chris Jericho liittyvät AEW:n vahvuuteen. Uutta promootiota pidetään varteenotettavana haastajana ennen muuta sen vuoksi, että taustalta löytyy miljardööri Shahid Khan, joka on valmis panostamaan hankkeeseen. Herää kysymys siitä, kuka on tämä mystinen miljardööri AEW:n taustalla.


Kuka on Shahid Khan?

Khan on Pakistanin Lahoressa vuonna 1950 syntynyt miljardööri. Hän muutti Yhdysvaltoihin 16-vuotiaana vuonna 1967 ja opiskeli tekniikan alaa Illinois’n yliopistossa. Khanista tuli Yhdysvaltain kansalainen vuonna 1991. Maineikkaan Forbes 400 -listauksen mukaan Khan on Yhdysvaltain 65. ja maailman 217. rikkain henkilö. Hänen nettovarallisuutensa arvioidaan olevan noin 6,4 miljardia dollaria. Vertailun vuoksi WWE:n pääomistaja Vince McMahon on samaisella Forbes 400 -listalla sijoitettu 237. rikkaimmaksi yhdysvaltalaiseksi, ja hänen nettovarallisuutensa arvioidaan olevan 3,1 miljardin luokkaa.

Mistä miljardit ovat peräisin?

Shahid Khan on hankkinut suurimman osan omaisuudestaan autoteollisuusalalta. Yliopistovuosinaan Khan alkoi työskennellä Flex-N-Gate-nimiselle yritykselle, jonka päätoimialaa on autojen puskureiden valmistaminen. Khan eteni yhtiön hierarkiasssa ja vuonna 1980 osti yhtiön entiseltä työnantajaltaan. Khanin johdolla yhtiö on jatkanut kasvamistaan ja se valmistaa puskureita sekä muita osia maailman johtaville autovalmistajille. Vuonna 2018 Forbes arvioi Flex-N-Gaten olevan USA:n 49. suurin yksityisesti omistettu yritys. Yritys työllistää noin 13 000 henkilöä ja sen päämaja on Illinois’ssa.

Khanin hankkeet urheilun saralla

Shahid Khan omistaa amerikkalaisen jalkapallon pääsarjassa pelaavan Jacksonville Jaguars -joukkueen. Tämän lisäksi hän on myös jalkapallon Englannin Valioliigassa pelaavan lontoolaisjoukkue Fulham F.C:n pääomistaja. Khan osti Jacksonville Jaguarsin loppuvuodesta 2011. Kaupan arvioidaan olleen noin 760 miljoonan dollarin arvoinen. Jalkapalloseura Fulhamin pääomistajaksi Khan nousi heinäkuussa 2013 ostaessaan seuran sen entiseltä pääomistajalta Mohammad Al-Fayedilta. Kaupan arvioidaan olleen noin 200 miljoonan dollarin arvoinen.

Wembley-stadionin ostohanke

Huhtikuussa 2018 uutisoitiin Shahid Khanin olevan kiinnostunut ostamaan Lontoossa sijaitsevan Wembleyn stadionin. Wembley on yksi Lontoon maamerkeistä ja eräs maailman kuuluisimmista urheiluareenoista. Brittilehti The Guardian kertoo Khanin jättäneen noin 600 miljoonan punnan tarjouksen stadionista. Aiemmin Wembley on ollut kansallisessa omistuksessa ja sitä hallinnoi Englannin jalkapalloliitto FA. Khan perusteli ostohankettaan muun muassa sillä, että tällöin jalkapalloliitolle vapautuisi enemmän varoja ruohonjuuritason jalkapallotoimintaan. Lokakuussa 2018 Khan kuitenkin veti tarjouksensa pois pöydältä Englannin jalkapalloliiton sisällä ilmenneiden erimielisyyksien vuoksi.

Onko taustalla mitään hämärää?

Talouslehti Forbes on vuonna 2012 kuvannut Shahid Khania amerikkalaisen unelman ilmentymäksi. Pintapuolisen tutkimuksen valossa vaikuttaisi, että Khanin miljardien taustalta ei löydy hämäriä suhmurointeja tai muutakaan vilpillisyyttä. Marraskuussa 2018 jalkapalloseura Fulhamin entinen urheilujohtaja Craig Kline tuli julkisuuteen väittäen seuran syyllistyneen vakaviin väärinkäytöksiin, kuten systemaattiseen korruptioon, petoksiin, rasismiin ja alaikäisten hyväksikäyttöön. Englannin jalkapalloliitto FA tutkii asiaa, mutta Klinella uskotaan olevan myös henkilökohtaista kaunaa Khanin perhettä kohtaan, joka saattaa olla vaikuttavana tekijänä syytöksiin.

All Elite Wrestling

Khanin perheen kerrotaan vakuuttuneen 1. syyskuuta 2018 järjestetystä All In -tapahtumasta ja sen jälkeen aloittaneen alustavat neuvottelut Cody Rhodesin ja The Young Bucksin eli Matt ja Nick Jacksonin kanssa. Shahidin poika Tony Khan kertoo olleensa showpainin ystävä 7-vuotiaasta saakka ja hän vastaa AEW:n operatiivisesta toiminnasta. Tammikuun 8. päivänä julkaistussa tiedotteessa Shahid Khan lupaa sitoutuvansa AEW:hen samalla intohimolla kuin muihinkin projekteihinsa elämänsä aikana.

Loppupäätelmä

Yhteiskuntatieteilijänä olen tottunut aina suhtautumaan asioihin kriittisesti ja miettimään, että ”jotain mätää tässäkin nyt on”. Niinpä lähdin mielenkiinnostani selvittämään Shahid Khanin taustoja. Mielessäni kävi jopa sellainen skenaario, jossa Khanin perheen miljardien taustalta löytyy epäeettistä toimintaa, joka taasen voisi tehdä McMahonin perheyrityksestä jossain määrin sympaattisen ”altavastaajan”, kuten maanantai-iltojen sodassa aikanaan.

Pintapuolisen tutkimuksen perusteella vaikuttaisi kuitenkin siltä, että Khanin kaapista ei löydy sellaisia luurankoja, joita valitettavan usein miljardöörien omaisuuden taustalla on. Pikemminkin Khan on elävä esimerkki siitä, että amerikkalainen unelma on mahdollista toteuttaa vielä nykypäivänkin Yhdysvalloissa. Khanin perheen panostus All Elite Wrestlingiin selittyy hyvin Shahidin kiinnostuksella urheiluun ja poikansa Tonyn elinikäisellä rakkaussuhteella showpainiin. AEW:n taustat ovat hyvällä ja vahvalla pohjalla.


Lähteet

Wikipedia: Shahid Khan

Forbes: Flex-N-Gate

411mania.com: Who Is Shahid Khan? – Everything You Need To Know About the Billionaire Owner of AEW All Elite Wrestling

411mania.com: Shad and Tony Khan Release Statement On What To Expect From AEW

Independent.co.uk: Wembley sale: Shahid Khan withdraws offer to buy national stadium from FA

Independent.co.uk: Who is Shahid Khan? The billionaire owner of Fulham set to buy Wembley Stadium

Independent.co.uk: FA investigating Fulham over serious allegations made by former director Craig Kline

The Guardian:  Wembley will not be sold by the FA after Shahid Khan withdraws offer

The Forbes: 400

Matti Koskinen

Matti Koskinen

Duunarista aikuisopiskelijaksi muovautunut oman elämänsä Rocky Balboa. Showpainiin ensikosketukset vuonna 2002. WWE:hen päin hieman kellallaan.

Joensuu / Eastern Finland

Previous post

Ronda Rouseyn WWE-ura alkoi, Shawn Michaels palasi kehään, "Stone Cold" Steve Austin lopetti alkoholinkäytön – Katso täältä, mitä kaikkea showpainissa tapahtui vuonna 2018

Next post

Viisi pointtia: NXT UK TakeOver: Blackpool (12.1.2019)

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *