FCF WrestlingKatsausSLAM Wrestling FinlandSuomipainiToimituksen valinta

Mitä tapahtui suomipainissa vuonna 2020 – koronaviruksesta huolimatta nähtiin paljon uutta

Suomalaisen showpainin vuosi 2020 näytti lupaavalta. Valentine oli juuri palannut FCF Wrestlingiin ehkä limaisempana kuin koskaan. Koko Suomen suosikki Ioni oli juuri kruunattu FCF-mestariksi Mustan Aukon dominanssin jälkeen. Dynastia oli nousemassa uudelleen Prinssi Makelle tapahtuneen onnettomuuden jälkeen. Uusi koulutuserä oli juuri aloittanut FCF:n treeniksellä. Lisäksi SLAM Wrestling Finland oli luvannut lähes kymmenen tapahtumaa tälle vuodelle, ja odotus siihen, minkälaisia maailmantähtiä pienen maamme kehiin roudataan, oli kova.

Tammikuu

FCF:n vuosi alkoi 4. tammikuuta juuri remontista valmistuneessa Sokos Hotel Presidentin yökerhossa, joka tunnetaan tätä nykyä nimellä Pressa Forum. Päivä – tai oikeastaan viikonloppu – oli suomalaiselle painifanille kuin myöhäinen joulu. Samana viikonloppuna nähtiin New Japan Pro-Wrestlingin historian ensimmäinen kaksipäiväinen Wrestle Kingdom. Painia oli siis tarjolla koko viikonlopuksi, ja uudistukset olivat vain positiivisia.

Pressan vanhasta esiintymislavasta oli päästy eroon, joten kehän korottamiselle ei ollut enää tarvetta, ja kehätoimintaa oli helpompi laajentaa myös kehän ulkopuolelle. Baaritiskikin oli siirtynyt useamman metrin taaksepäin, joten kehän ympärillä oli myös enemmän tilaa katsojille.

Tapahtuman nimi oli Jatkosota, joka on yleensä tarkoittanut Talvisodan jälkipyykkejä ja uusien kuvioiden alkua. Tapahtumassa nähdyistä otteluista nostettakoon esiin ainakin Pohjoismaiden mestariksi Talvisodassa nousseen Stark Adderin koitos Jessica Lovea ja Vili Raatoa vastaan. Lisäksi uusi FCF-mestari Ioni heitettiin heti suuren haasteen eteen, kun vastaan asettui Juhana ”King Kong” Karhulasta Talvisodassa jälleen niskalenkin ottanut Valentine.

Jatkosota 2020: JälkipyykkinaruViisi pointtia

Stark Adder vs. Jessica Love vs. Vili Raato – Jatkosota, 4.1.2020 (Kuva: Marko Simonen)

 

Helmikuu

Helmikuussa FCF tarjosi hyvää jopa kahden tapahtuman voimin. Maailmalta alkoi kuulua uutisia mystisestä uudesta viruksesta, mutta eihän sellainen tänne lintukotoon päädy. Eihän?

Kuukauden avasi vuoden esimmäinen Wrestling Show Live. Tapahtumassa nähtiin Jami Aallon uran ensimmäinen mestaruusottelu, kun hän haastoi Stark Adderin Pohjoismaiden mestaruudesta. Lisäksi kehässä käytiin Heimo Ukonselän ja Vili Raadon välienselvittely street fightissa, josta Heimo selvisi voittajana. Vili Raatoa ei ole nähty kehässä tämän tappionsa jälkeen.

Tapahtuman kruunasi Shemeikan ja Valentinen välinen mielettömän kova ottelu, joka päättyi toimitusjohtaja Karhulan hyökättyä Shemeikan kimppuun. Tämä jäi myös viimeiseksi tapahtumaksi hyvin palvelleessa Teatteri Forumissa, joka ajautui konkurssiin kesän aikana.

Helmikuun lopussa nähtiin vielä uudelleenbrändätty Sideshow, joka kantoi nimeä FCF Myrskyvaroitus. Suomen ensimmäiset koronatapaukset oli todettu, mutta vielä tässäkin kohtaa oli vaikea uskoa, mitä odottaa. Dynastia jatkoi tapahtumassa dominanssiaan, tällä kertaa Reimin, Sonjayn ja Nikitan muodostamaa joukkuetta vastaan. Tapahtuman pääotteluna nähtiin entisten joukkuetovereiden Viktor Tykin ja The Sanin loistava kohtaaminen.

Tässä kohtaa ei vielä tiedetty, että tämä jäisi viimeiseksi painitapahtumaksi Suomessa pitkään aikaan.

Wrestling Show Live 1.2.2020: JälkipyykkinaruViisi pointtia
Myrskyvaroitus: JälkipyykkinaruViisi pointtia 

Shemeikka vs. Valentine – Wrestling Show Live 1.2.2020 (Kuva: Marko Simonen)

 

Epidemia pysäyttää painit

Pian FCF:n Myrskyvaroituksen jälkeen koronaepidemia paheni niin, että Suomi otti valmiuslain käyttöön tuoden mukanaan läjän erilaisia rajoituksia, joilla pyrittiin estämään viruksen leviämistä. FCF joutui siksi perumaan keväältä ainakin kovasti odotetun Nordic Queens -naispainitapahtuman – johon oli kotimaisten lisäksi lupailtu naispainijoita ympäri Pohjoismaita – ja Wrestling Show Live Omegan.

SLAM Wrestling Finland joutui jo julkistetuistaan tapahtumista siirtämään SLAMageddon-tapahtumansa loppuvuodelle. Tähän tapahtumaan suurimpina tähtinä oli mainostettu WWE-painija MVP:tä, brittiläistä Tiny Ironia ja jättiläismäistä Kumaa.

 

Kesä

Suomipaini eli hiljaiseloa useamman kuukauden, kunnes kesäkuussa SLAM Wrestling Finland alkoi mainostaa ajan teeman mukaista Quarantine Combat -tapahtumaansa. Se kuvattiin kesäkuun alkupuolella salaisessa lokaatiossa ilman ulkopuolista yleisöä.

Ennen tapahtumaa nähtiin koko joukko mainioita hypevideoita. Kantavana voimana oli StarBuck “testaamassa” Polar Pekkoa ennen heidän otteluaan tapahtumassa. StarBuck yritti selvittää, olisiko Pekosta hänen perijäkseen suomalaisen painimaailman huipulla. Videot loivat hyvän hypen valitettavan kädenlämpöiseksi jääneelle tapahtumalle, jonka suurin hype ehti kuolla, sillä ottelut julkaistiin viikottain YouTubessa vasta heinäkuun aikana.

Tapahtuma oli kuitenkin hyvä muistutus siitä, että suomalainen showpaini elää edelleen ja toi piristystä kesään. Huomionarvoisena tapahtumasta voitaisiin nostaa Kageman Guron paluu painikehiin yli seitsemän vuoden tauon jälkeen.

StarBuck vs. Polar Pekko – Quarantine Combat (Kuva: Marko Simonen)

 

Elokuu

Elokuussa koronavirustilanne oli hieman rauhoittunut ja elämä osittain palautunut hieman normaalimpaan suuntaan. Tämä tarkoitti sitä, että sekä FCF:n että SLAMin suunnalta alkoi kuplia. Ensimmäisenä tapahtuman ehti järjestämään SLAM Wrestling Finland, joka piti SLAMfest: One Night Riot -tapahtuman upeassa Konepaja Biergartenin miljöössä Helsingin Vallilassa.

Tapahtumassa nähtiin kesän ajan rullanneen SLAM Wrestling Boot Campin eli firman oman painikoulun priimusten välinen ottelu, kun tamperelainen TT Suosalo ja raitapaidastaan paremmin tunnettu kanadalainen Dylan Broda ottivat yhteen. Kivitalojen väliin oli myös roudattu NXT UK -painija Tucker sekä NXT:stä ja Impactista tuttu Tom LaRuffa.

Slamfest – One Night Riot: reportaasi

 

Toni Tamminen vs. Tucket – SLAMfest: One Night Riot (Kuva: Marko Simonen)

 

Syyskuu

FCF Wrestling pystytti kehänsä syyskuun alussa ensimmäistä kertaa sitten helmikuun ja teki samalla debyyttinsä Valkoisessa salissa, joka sijaitsee Senaatintorin laitamilla Helsingissä.

Juonikuviot olivat selvästi menneet jollain tasolla uusiksi, mutta myös vanhoja kuvioita kunnioitettiin. Tapahtumaan oli ladattu melkoisia paukkuja, ja se alkoi jättiyllätyksellä, kun The San voitti Pohjoismaiden mestaruuden Stark Adderilta selättämällä joukkuetoverinsa Toni Tammisen.

Heti perään nähtiin joukkueottelu, jossa Jami Aalto ja Eesti Expressin Kert Kukk ja Nikita kohtasivat Uuden Dynastian, jonka aikana nähtiin Prinssi Maken yllätyspaluu kehään. Kaasua ei höllennetty yhtään, sillä seuraavaksi FCF:n toimitusjohtaja Juhana Karhula heitti Ionin ”karhun kitaan”, kun hän pakotti tämän puolustamaan yllättäen mestaruuttaan häntä itseään vastaan. Karhula käveli ottelusta ulos uutena FCF-mestarina. Tapahtuman lopuksi nähtiin vielä pääottelu valtavilla panoksilla, kun Shemeikka ja Valentine ottelivat siitä, kumpi joutuisi poistumaan FCF:stä. Shemeikka käveli voittajana ulos tästä omissa kirjoissani vuoden parhaasta kotimaisesta ottelusta.

Wrestling Show Live 5.9.2020: JälkipyykkinaruViisi pointtia

Stark Adder vs. The San vs. Toni Tamminen – Wrestling Show Live 5.9.2020 (Kuva: Timo Muilu)

Lokakuu

Lokakuun piti alkaa suomipainissa ryminällä, sillä keväältä siirtynyt SLAMageddon oli tarkoitus järjestää 10. lokakuuta. Tapahtuma jouduttiin kuitenkin jälleen siirtämään huonontuneen koronavirustilanteen vuoksi. Näillä näkymin tapahtuma pidetään maaliskuussa 2021.

FCF Wrestling palasi kuitenkin Pressaan kuun loppupuolella uudella Showpainia!-tapahtumalla. Tapahtuman koukkuna olivat uuden koulutuserän “valmistujaiset”, kun koko joukko tuoreita painijoita pääsi näyttämään ensimmäistä kertaa kyntensä. Kehässä nähtiin uutena joukkueena Astraali-ilmiö 3000 – toisesta galaksista saapuneet luchadorit Stella ja Walta. Paluunsa teki myös pitkästä aikaa Teuvo, jonka valokeila ei kauan kestänyt, kun kehään asteli suutaansa soittamaan uusi influensseri Sebastian Vauhkonen. Sen jälkeen FCF:n isoimman painijan titteli meni uudelleen jakoon, kun Jessica Lovea vastaan asteli valtava Alfa. Historian havinaa kehään toi puolestaan Juhana Karhulaa vastaan asettunut Gus Kallion ”pojanpojanpojanpoika”, karismaattinen Ken Kallio. Lisäksi tapasimme tulisen Raivo Romppaisen.

Showpainia 17.10.2020: Jälkipyykkinaru

Juhana Karhula vs. Ken Kallio – Showpainia! 17.10.2020 (Kuva: Akseli Vaheristo)

Loppuvuosi

Näin päästäänkin vuoden viimeiseen suomalaiseen painitapahtumaan, sillä sen jälkeen koronatilanne oli jälleen huonontunut niin paljon, että yleisötapahtumia pääkaupunkiseudulla piti rajoittaa.

Kyseessä oli marraskuinen Wrestling Show Live, jonka kantavana voimana oli sen pääotteluna toiminut Rumble. Voittaja kohtaisi Karhulan Talvisota XV:n pääottelussa FCF-mestaruudesta. Ennen Rumble-ottelua näimme Mustan Aukon lopun, kun Viktor Tykki päihitti tasoitusottelussa Pyöveli Petrovin, Johnny McMetalin ja Mahtavan Perkuleksen. Rumble taas oli erittäin ehyt kokonaisuus. Uudet painijat näyttivät hyvältä, ja siemeniä tuleville juonikuvioille kylvettiin. Voittajaksi selviytyi Shemeikka.

Wrestling Show Live 7.11.2020: Jälkipyykkinaruarvio

Sly Sebastian teki paluun Rumble-ottelussa – Wrestling Show Live 7.11.2020 (Kuva: Akseli Vaheristo)

Vuodelle 2020 piti vielä joulukuun alkuun sijoittua Talvisota XV, mutta koronatilanteesta johtuen se on suunniteltu nyt tammikuulle 2021. Ensi vuodelle on myös FCF:n osalta julkistettu tapahtuma Turussa maaliskuussa. SLAMilta on odotettavissa tällä hetkellä Slamageddon maaliskuussa ja esiintyminen American Car Show -tapahtumassa huhtikuussa.


Tiivistettynä kotimainen painivuosi oli hyvin erilainen ja vaati sopeutumista niin promootioilta kuin myös katsojiltakin. Nyt vuosi on lopuillaan, koronarokotteet saapumassa ja pilkahdus valoa näkyvissä tunnelin päässä. Toivotaan, että ensi vuosi on eheämpi, ja pääsisimme takaisin normaaliin tapahtumakalenteriin.

Eetu Torikka

Eetu Torikka

Painifani vuodesta 2009. Erityisesti amerikan pienempien promootioiden suurkuluttaja. Sydän lämpenee makeille volteille ja stiffeille chopeille.

Previous post

Ludvig-palkintoihin isoja muutoksia – esiraati jää historiaan

Next post

WWE aikoo järjestää WrestleManian jättimäisellä stadionilla – Japanin painivuosi käynnistyy Tokiossa, jossa koronatartunnat ovat kasvussa

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *