#perjantainpromoJuttusarjat

#PerjantainPromo – Andy Kaufmanin niksipirkka (1983)

#PerjantainPromo on viikoittainen juttusarja, jossa Smarksiden toimitus nostaa esiin ja esittelee lyhyesti jonkin kiinnostavan promon tai anglen YouTubesta.


Andy Kaufman (1949-1984) oli Yhdysvaltalainen koomikko ja näyttelijä, joka tuli suurelle yleisölle tunnetuksi mm. viihdeohjelmasta Saturday Night Live, sekä roolistaan Taxi komediasarjassa. Kaufman oli innovatiivinen ja omalaatuinen koomikko, joka venytti urallaan paitsi komedian käsitettä, myös yleisöjen ja kollegoidensa hermoja. Yksi Kaufmanin huumorin ominaispiirteistä olikin todellisuuden ja fiktion rajan hämärtäminen, joten ei ihme että hän päätyi myös showpainin ihmeelliseen maailmaan.

Kaufman ryhtyi esiintymään karikatyyrimäisenä heel-hahmona, ja haastoi otteluihin yleisönsä naisia, luvaten tuhat dollaria jos joku heistä onnistuisi päihittämään hänet. Ylimielinen ja sovinistinen Kaufman kruunasi itsensä myös tittelillä ”Inter-Gender Wrestling Champion of the World.”

Kaufman tiettävästi tarjosi kuviota WWF:lle, mutta Vince McMahon Sr. ei innostunut ajatuksesta, koska ei tahtonut viihdetaiteilijaa sekoittamaan pakkaa New Yorkin painimarkkinoille. Syöttiin sen sijaan tarttui Jerry ”The King” Lawler, ja 1980-luvun alkuvuosina Kaufmanin feudi Memphisin kunkkua vastaan oli eteläisten painiterritorioiden kuumimpia juonikuvioita. Klassisiin käänteisiin mahtuivat esimerkiksi hetki kun Lawler ”mursi” Kaufmanin niskan paalujuntalla, ja lavastettu tappelu Late Night with David Letterman –ohjelmassa.

Kaufman sai hahmollaan Memphisin asukkaiden vihat niskaansa, ja asiaa varmasti auttoivat myös hänen esiintymisensä paikallisessa televisiossa. Kesällä 1983 Kaufman jakeli viikoittain vinkkejä kuinka Memphisin populaation tulisi pitää huolta henkilökohtaisesta hygieniastaan.

Ilkeä heel pilkkaamassa faneja rumiksi, tyhmiksi ja pahanhajuisiksi sottapytyiksi ei ehkä nykystandardeilla kuulosta mitenkään erikoiselta. Mutta aikana jolloin kayfabe oli vielä täysissä voimissaan Kaufman keräsi suorastaan infernaaliset buuaukset Memphisin intohimoisilta painifaneilta.

Ville Vuohtoniemi

Ville Vuohtoniemi

Töölön CHIKARA-spesialisti, joshi-intoilija ja deathmatch-maanikko. Ääntelehtii usein podcasteissa, toisinaan selostuspöydän takana. Luultavasti jonain päivänä hautautuu elävältä Smarksiden VHS-kirjaston alle.

Previous post

Ennakko: AEW All Out (31.8.2019)

Next post

Jälkipyykkinaru #57: RevPro Summer Sizzler 2019

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.