Kolumnit

Kuolemansuudelma?

John Cena palasi WWE:n televisioon maanantain Raw’ssa ja oli ensi töikseen kasvokkain AJ Stylesin kanssa. Kaltaiseni painifanit olivat odottaneet tuota hetkeä jo toistakymmentä vuotta, ja innostus suorastaan tulvi ylitse myös yleisöstä. ”AJ Styles! Let’s go Cena!” – tuo vastavuoroinen mylvintä ei olisi loppunut koko iltana, elleivät painijat olisi sitä itse katkaisseet. Kyseiseen kaksikkoon tiivistyy paljon painihistoriaa viimeisen vuosikymmenen ajalta. Siinä missä Cena on WWE:n kasvot, Styles oli pitkään TNA:n kasvot. Tuokin on vain yksi syy, miksi tämä ottelupari on niin herkullinen.

Cenan ja Stylesin unelmamatsin olisi voinut toteuttaa monella tavalla. WWE:n ratkaisu oli, että Styles pahoinpiteli Cenan siten, ettei mitään jäänyt tulkinnan varaan. Vaikka ratkaisu tarjosi viihdyttävän shokkihetken katsojille, niin pidemmässä juoksussa en näe asiassa hyviä puolia. AJ Styles on taidokas ja sympaattinen painija, jota on hankalaa vihata. Hän on niin lähellä luontaista suosikkia kuin vaan olla voi. Nyt Cenan kohdatessaan Styles yhtäkkiä pamahti sääntöjä rikkovaksi, oppikirjan mukaiseksi konnaksi. Styles on toisin sanoen vain yksi heel-painija muiden joukossa.

Moni muukin Cenan vastustaja on puoliväkisin muutettu sankarista roistoksi, minkä jälkeen urakehitys on lähtenyt laskusuuntaan. Paras esimerkki lienee Ryback, joka oli yleisön suosikkina kovassa nosteessa keväällä 2013. Kun hän pääsi haastamaan Cenan WWE-mestaruudesta, edessä oli käännös pimeälle puolelle – ja hyvin pian sukellus keskikortin syvyyksiin. Painajaisskenaarioni on, että Stylesille tapahtuu ”rybackit”.

Olettaisin Cenan ja Stylesin kilpailevan keskenään läpi kesän ja ottelevan vähintään kolme kertaa vastakkain. Styles tulee mitä luultavimmin ainakin kerran voittamaan Cenan, mutta kyseinen voitto ei varmastikaan tule rehdisti, ja katsojille jää joka tapauksessa vaikutelma Cenan paremmuudesta. Tämä on ärsyttävää, koska klisee on yhtä vanha kuin itse lajikin. Mielestäni olisi ollut paljon parempi ratkaisu, jos Stylesin hahmo olisi pysynyt samanlaisena ja katsojille annettu täten valinnanvaraa. Nyt – jälleen kerran – WWE haluaa määrittää, kumpaa painijaa fanien tulee kannustaa. Se vähentää mielenkiintoa.

Styles on helposti verrattavissa CM Punkiin ja Daniel Bryaniin, jotka ovat Cenan vanhoja vihollisia. Jos silloin katsojille annettiin vapaus valita, niin miksi nyt ei? Pahoin myös pelkään, että kun tarina Cenan kanssa päättyy, AJ:n on hankala pitää momentumiaan yllä. Stylesin vajoaminen Rybackin kaltaiseksi keskikortin tusinapainijaksi olisi kammottavaa katseltavaa.

Matti Koskinen

Matti Koskinen

Duunarista aikuisopiskelijaksi muovautunut oman elämänsä Rocky Balboa. Showpainiin ensikosketukset vuonna 2002. WWE:hen päin hieman kellallaan.

Joensuu / Eastern Finland

Previous post

Wrestling Show Live!: Kaunis petos

Next post

WWE-veikkaus 2016: NXT The End

1 Comment

  1. Matti Koskinen
    15.10.16 at 16:48 — Vastaa

    Mukava huomata, että olen ollut aivan väärässä 🙂

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *