OttelutWWE

Arvio: The Undertaker vs. Brock Lesnar (No Mercy 2002)

Tapahtuma: WWE No Mercy 2002

Päivämäärä: 20.10.2002

Sijainti: Little Rock, Arkansas (Alltel Arena)

Katso ottelu WWE Networkista!

WWE Championship
Hell in a Cell Match

The Undertaker vs. Brock Lesnar (c)

 

Eletään syksyä 2002. Maaliskuussa WWE:ssä debytoinut Brock Lesnar on tehnyt jotain, mihin kukaan ei ole pystynyt. Hän on noussut WWE:n kiistattomaksi mestariksi vasta 25-vuotiaana tuhoten tieltään lajin suurimpia legendoja, kuten Ric Flairin, Hulk Hoganin ja The Rockin, jolta hän vyön voitti elokuun SummerSlamissa. Painimaailma on viimeisen puolen vuoden aikana todistanut jotain, mitä ei ole koskaan ennen nähty. Pystyisikö kukaan pysäyttämään Lesnaria?

Ehkä se mies olisi legendaarinen The Undertaker. Syyskuussa Lesnar ja Undertaker olivat jo otelleet Unforgivenissä. Silloin Lesnar ei kyennyt voittamaan, vaan tuomari päätti ottelun ratkaisemattomana. Ottelun jälkimainingeissa Lesnar kaiken lisäksi lenteli lavasteita pitkin. Ehkä tämä pysäyttämättömältä vaikuttanut voittokulku päättyy sittenkin? Ehkä myös Brock Lesnar on vain ihminen?

Unforgivenin selkäsaunasta kenties jopa hieman järkyttynyt Lesnar oli päättänyt varmistaa, ettei Undertaker olisi täydessä iskussa mahdollisessa uusintaottelussa. Niinpä Lesnar oli mennyt äärimmäisyyksiin asti ja kahteen kertaan hajottanut Undertakerin oikean käden – sen saman käden, jolla Undertaker on luonut maineensa WWE:n historian kovimpana nyrkkisankarina. Saman käden, jolla hän jysäyttää chokeslamin. Joskus nerokkaimmatkin suunnitelmat kuitenkin iskevät omaan nilkkaan. Undertaker ei loukkaantumisestaan huolimatta ollut vetäytymässä sairaslomalle, ei suinkaan. Sen sijaan hän paketoi kätensä raskaaseen kipsiin ja sai luvan käyttää kipsiä myös tulevassa ottelussaan. Kipsi oli kuin nyrkkirauta konsanaan, ja sen Lesnar oli joutunut toteamaan todeksi eräässä SmackDownissa.

Hell in a Cell oli vielä vuonna 2002 julmin ottelumuoto, johon painija joutua voi. Ottelumuotoa pidettiin kieroutuneena ja sadistisena. Suurin syyllinen tähän oli Lesnarin vastustaja The Undertaker. Kuka voisi unohtaa Mick Foleyn, Shawn Michaelsin ja Rikishin kohtalot? Vaikutti todellakin siltä, että nuoren ja voittamattomana pidetyn mestarin aika oli loppumassa. Hell in a Cell on käytännössä Undertakerin luoma ottelumuoto, ja nyt hän sai luvallisesti käyttää kipsattua kättään aseenaan. Lesnarilla itsellään ei luonnollisesti kokemusta tästä sairaasta ottelumuodosta ollut, minkä tähden matsin alkuminuutit olivat hyytävän kylmää kyytiä nuorelle mestarille. Undertaker murjoi armotta Lesnarin naamataulua kipsiin vuoratulla kädellään, ja jo vaivaisen neljän minuutin jälkeen Brockin otsasta valui verta. Häkin laidalla ottelua seurannut Lesnarin manageri Paul Heyman ei voinut kuin anella armoa, jota ei ollut tulossa.

 

3

Undertaker raastaa Lesnarin naamaa häkkiä vasten.

 

Lesnar ei kuitenkaan alistunut kiltisti kohtaloonsa Undertakerin seuraavana uhrina. Nuorempi ja vahvempi mestari oli ennen pitkää kääntänyt ottelun kulun, ja nyt Undertaker lenteli päin häkin seiniä eläimellisen luonnonoikun kynsissä. Nahkavyö, jonka Paul Heyman oli ojentanut häkin lävitse Lesnarin käteen, osoittautui oivalliseksi aseeksi sitoa Undertakerin käsi kiinni ja paukuttaa sitä terästuolilla niin lujaa, että vyö lopulta katkesi. Pari minuuttia tästä, ja Lesnar oli repinyt kipsin Undertakerin kädestä irti – ja yhtäkkiä The Deadman olikin se, joka kärsi hätää.

Adrenaliini tekee ihmeitä. Sen voimalla pystyt hetkellisesti unohtamaan kaikki tuskasi ja taistelemaan vastaan. Juuri se valloitti Undertakerin ruumiin, ja pian hän pudotti kyynärpäänsä yläköydeltä suoraan nuoren mestarin sydämeen. Jälleen kerran se kuuluisa momentum oli veteraanin puolella. Sanat ottelu tai matsi eivät kuvaa tätä tapausta. Tämä oli taistelu.

Seuraavat minuutit olivat tasaisia, kun molemmat vuorollaan aiheuttivat sanoinkuvaamatonta kipua toiselle. Käännekohta tapahtui kehän ulkopuolella, kun Lesnar tarttui teräsportaisiin kiinni. Hän iski niillä Undertakeria otsaan niin, että Deadmanin päästä alkoi vuotaa pahasti verta. Mutta Lesnar ei ollut tyytyväinen. Hän kohotti portaat uudestaan ylös ja tällä kertaa kirjaimellisesti jyräsi Undertakerin kallon läpi sellaisella voimalla, jota ei ole painikehissä ennen nähty.

 

2

Undertakerin kohtalo alkaa olla sinetöity.

 

Veri virtasi Undertakerin otsasta keskelle kehää luoden siihen karmaisevan lammikon. Vaikutti siltä, että legendaarinen Undertaker oli kuoliniskua vaille valmis. Vaan jostain hän löysi vielä sen viimeisen vaihteen. Veri valui silmiin, ja käsi oli murskana, mutta kipu ei tuntunut enää missään. Hän oli kuin transsissa, siinä tilassa, jossa hän on ennenkin tuhonnut ihmissieluja. Nyrkit viuhuivat, ja hetken kuluttua chokeslam paukkui. Sisukas mestari selvisi, mutta se ei haitannut. Oli vielä yksi keino: The Last Ride, josta edes Lesnar ei selviäisi. Sopiva tilaisuus avautui, kun Brock teki virheen nousemalla kehätolpalle. Tärähdys oli valtava, kun 130-kiloinen mestari mäjähti selkä edellä kanveesiin. Yksi, kaksi…

Lesnar sai kätensä kehäköydelle. Jollain ihmeen keinolla Lesnar oli vielä sen verran tajuissaan, että ymmärsi sijaintinsa kehässä. Undertakerin sisällä täytyi kiehua, mutta ulospäin tämä ei näkynyt. Hänen kasvoiltaan ei pystynyt lukemaan pettymystä tai hämmennystä, vaan tyynesti Undertaker teki tutun kurkunleikkausliikkeensä, ja silloin jokainen tiesi, että kuolinisku oli tulossa.

Hetken päästä se myös tuli, mutta Undertakerille itselleen. Uskomattomalla voimallaan Lesnar pyöräytti Undertakerin Tombstone-yrityksestä ympäri, kuin leikiten heitti hänet olalleen ja lopulta jysäytti Undertakerin itsensä luomaan groteskiin verilammikkoon keskelle kehää. Tuomari laski kolmeen, ja tämä sairas verilöyly oli loppunut. Edes Undertakerista ei ollut tämän luonnonoikun pysäyttäjäksi. Olisiko kenestäkään – koskaan?

 

1

25-vuotias Brock Lesnar juhlistaa ottelun voittoa häkin katolla.

 

Tässä ottelussa taisteli parivaljakko, jonka vihanpito ei ole loppunut vieläkään. Ruma ja intensiivinen tappelu, jossa ei säästelty mitään. Olen aivan varma, että seuraavana aamuna kumpikin painija heräsi kivusta kankeana. Ottelu oli kaikessa julmuudessaan lähes täydellinen. Kestoa oli melkein puoli tuntia, taustatarina yksinkertaisuudessaan kovaa kamaa ja kumpikin antoi kaikkensa. Syy, miksi tämä ei kuitenkaan ole aivan täydellinen matsi, johtuu siitä, että ajoittain tämä tuntui lipsuvan enemmän goren eli ylenpalttisen verellä mässäilyn puolelle, ja kaikki muu jäi taka-alalle. Mutta vain ajoittain. Jos väkivallan- ja verenhimo yllättää, tällä matsilla kannattaa aloitella sen tyydyttämistä.

Ottelun arvosana: 9/10

Alkuperäinen kirjoitus julkaistu 12.2.2012.

Matti Koskinen

Matti Koskinen

Duunarista aikuisopiskelijaksi muovautunut oman elämänsä Rocky Balboa. Showpainiin ensikosketukset vuonna 2002. WWE:hen päin hieman kellallaan.

Joensuu / Eastern Finland

Previous post

Snacky Slam 2015: Pukinmäki

Next post

The Beast – To the Top of The Food Chain

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *