EnnakotNJPW

Ennakko: NJPW Wrestle Kingdom 11

Lähetys: 4.1. (klo 10.00–15.00 Suomen aikaa)

Sijainti: Tokio, Japani (Tokyo Dome)

Katso tapahtuma NJPW Worldissa!

Vuosi on jälleen vaihtunut, ja se tarkoittaa showpainin ystäville vain yhtä asiaa: Wrestle Kingdom on taas täällä. New Japan Pro-Wrestling järjestää vuoden suurimman tapahtumansa aina samana päivänä eli 4. tammikuuta, ja ”January 4 Dome Show” onkin 25-vuotisen historiansa aikana noussut fanien keskuudessa legendaariseen asemaan. Tapahtuma nähtiin Wrestle Kingdom -nimikkeellä ensimmäisen kerran vuonna 2007, ja kyseinen titteli on vuosikymmenen vierähtäessä vakiintunut show’n viralliseksi nimeksi. Tapahtuman lähihistorian merkittävimpiin hetkiin lukeutuvat sekä Hiroshi Tanahashin ja ”Rainmaker” Kazuchika Okadan eeppinen ottelutrilogia että ”The King of Strong Style” Shinsuke Nakamuran unohtumattomat kohtaamiset AJ Stylesia ja Kota Ibushia vastaan.

Valtavan kokoinen Tokyo Dome lukeutuu painimaailman historiallisimpiin näyttämöihin, ja pelkästään kyseisellä stadionilla otteleminen on useimmille painijoille todellinen kunnia-asia. Tämän vuoksi maailman parhaimmiltakin painijoilta voidaan Tokyo Domessa odottaa vielä piirun verran timanttisempaa esiintymistä. Ei varmasti ole mitenkään liioiteltua sanoa, että tapahtuma kilpailee merkittävyydessä ainoastaan WWE:n WrestleManian kanssa.

Show’n pääkortissa nähdään kaikkiaan kymmenen ottelua, joten täyslaidallinen huippuluokan urheiluviihdettä on jälleen kerran tiedossa. Tapahtumaan on saatavilla myös englanninkielinen selostus Ring of Honorista tuttujen Kevin Kellyn ja Steve Corinon tarjoamana. Nyt jos koskaan siis kannattaa hypätä New Japanin kelkkaan, mikäli et ole sitä vielä tehnyt. Viime vuoden tapaan kaikki NJPW:n omat tittelit sekä ROH:n maailmanmestaruus ovat pelissä. Käydään pidemmittä puheitta ottelukortti läpi.


Singles Match

Tiger Mask W vs. Tiger the Dark

Samannimisestä animesarjasta tuttu Tiger Mask W teki debyyttinsä lokakuun King of Pro-Wrestlingissä ja pyrkii nyt kukistamaan uusimman vihollisensa. Tällä kertaa kohtaaminen ei jää pelkäksi lämppärimatsiksi, vaan se pääsee varsinaisen show’n avausotteluksi. Sarjan hypeäkin tärkeämpi tekijä ottelussa on kuitenkin Tiger Mask W -naamion takana esiintyvä Kota Ibushi. NJPW on omissa artikkeleissaan spekuloinut naamiosankarin identiteettiä jopa huvittavan läpinäkyvästi, mikä puolestaan on herättänyt fanien keskuudessa valtavasti kysymysmerkkejä. Tärkeimpänä tietysti se, tulisiko ”Golden Star” Ibushilla olemaan jonkinlaista roolia myöhemmässä vaiheessa show’ta? Mahdollisesti jopa pääottelun aikana?

No, fantasiabuukkaukset sikseen. Viimekertainen Tiger Mask W:n ”mainosmatsi” tarjosi yllättävän viihdyttävää settiä, joten vuoden isoimman tapahtuman avausotteluna tältä voidaan odottaa vähintäänkin samaa.

IWGP Junior Heavyweight Tag Team Championship

The Young Bucks (c) vs. Roppongi Vice

The Young Bucks teki juuri sen mitä toivoinkin – he onnistuivat pitämään Junior-joukkuemestaruuden nimissään koko loppuvuoden voitettuaan sen kesäkuussa. Puoli vuotta ei sinänsä ole poikkeuksellisen pitkä mestaruuskausi, mutta kyseisten tittelien vaihdettua alkuvuodesta omistajia tiheään tahtiin on ollut piristävää nähdä hiukan pitkäjänteisyyttä vöiden buukkauksessa.

Tämä ottelupari ei sinänsä ole mitenkään tuore tai edes kovin mielenkiintoinen, mutta olen silti todella tyytyväinen, että Junior-joukkuevöistä otellaan vaihteeksi perinteisellä kaksi kahta vastaan -asetelmalla. Tarina ottelun taustalla on yksinkertainen. Roppongi Vice sai selvitettyä syksyllä kyteneet erimielisyytensä, ja kaksikko onnistui voittamaan Super Junior -joukkueturnauksen. Young Bucksin menestys ei ole ole jäänyt pelkästään Japaniin, vaan he onnistuivat syyskuussa voittamaan myös ROH:n joukkuemestaruuden. Kysymys onkin se, tulevatko Jacksonin veljekset jatkamaan dominointiaan, vai kykeneekö Roppongi Vice raivaamaan uudesti löydetyn intohimon voimin tiensä takaisin huipulle? Henkilökohtaisesti toivon mestarien säilyttävän. Vaikka pidänkin Roppongi Vicesta, he eivät mielestäni ole tässä vaiheessa oikea joukkue katkaisemaan Bucksin pitkää mestaruuskautta. Ottelusta itsessään toivon tasaväkistä ja aidosti jännittävää taistelua, jossa matsin panokselle luodaan aitoa merkitystä.

NEVER Openweight 6-Man Tag Team Championship Gauntlet Match

Satoshi Kojima, Ricochet & David Finlay (c) vs. Los Ingobernables de Japon vs. CHAOS vs. The Bullet Club

njpw-never-six-man-tag-team-match

Alkuun harmittelin, kuinka Sanadan, Evilin ja Ospreayn kaltaiset tähdet ”tuhlataan” tähän matsiin, mutta omalla tavallaan tämä on yksi show’n mielenkiintoisimpia otteluja. Mitään taustatarinaa tälle ei ole; tärkein tarkoitus on kaiketi laittaa New Japanin isoimmat tallit matsaamaan keskenään. Ottelu käydään siis gauntlet-säännöillä, eli alussa kaksi sattumanvaraisesti valittua joukkuetta kohtaa toisensa tavallisessa kuuden miehen joukkuematsissa. Yhden joukkueen eliminoituessa tulee aina uusi tilalle niin kauan kunnes on vain yksi eli voittajatiimi jäljellä. Arpaonni suosii tietysti sitä joukkuetta, joka valikoituu otteluun mukaan viimeisenä.

Tämä voi olla show’n yllättäjä. Jokaisesta joukkueesta löytyy taidokkaita painijoita, ja gauntlet-sääntö varmistaa sen, ettei matsi lähde leviämään käsiin. Matsista löytyy laidasta laitaan erikokoisia ottelijoita, joten tästä tulee useamman eri painityylin yhteentörmäys. Mestarijoukkueen voittoa pidän kaikista epätodennäköisimpänä. Los Ingobernables de Japonilla on ylivoimaisesti matsin paras joukkuedynamiikka, ja heidän voittonsa puolesta ainakin itse liputan.

Special Singles Match

Cody vs. Juice Robinson

The Bullet Clubin kiusoittelemaksi uudeksi jäseneksi paljastui ”The American Nightmare” Cody Rhodes. Herra ei varmasti esittelyjä kaipaa. Kaikki, jotka eivät ole asuneet kiven alla, tietävät varmasti tasan tarkkaan kenestä on kyse. Hän on nimekkäin ulkomaalainen lisä NJPW:n rosteriin sitten AJ Stylesin, joten hänen tuleva debyyttimatsinsa on puhuttanut erityisesti länsimaisia faneja.

Codya vastaan asettuu Juice Robinson (WWE:n NXT:stä tuttu CJ Parker), jolle tämä tulee olemaan hänen tähänastisen uransa isoin singles-ottelu. Verrattain nimetön Robinson tuntuu hieman oudolta vastustajalta kansainväliselle supertähdelle, mutta en usko että häntä olisi tähän otteluun laitettu, ellei hänen taitoihinsa olisi luottoa. Matsin lopputulos on täysin selvä: Cody ei varmasti tule isoa New Japan -debyyttiään häviämään, mutta on mielenkiintoista nähdä, minkälaisen vastuksen Robinson tulee hänelle tarjoamaan. Nopea ja vakuuttava voitto olisi Codyn kannalta paras vaihtoehto, ja sen avulla saisi kertaheitolla tehtyä japanilaisfaneille selväksi, minkä kaliiberin ottelija onkaan kyseessä. Robinson taas hyötyisi tasaväkisemmästä matsista, etenkin jos hän pääsisi näyttämään kunnolla omaa kehäosaamistaan Tokyo Domen valtavan yleisön edessä. Itse matsiakin tärkeämpää on se, minkälaisen vastaanoton Cody saa yleisöltä. Joidenkin spekulaatioiden mukaan hänet oltaisiin saman tien nostamassa päämestaruuskuvioihin, ja uskon itsekin, ettei häntä pelkäksi rivijäseneksi ole Bullet Clubiin värvätty. Ottelu itsessään ei todennäköisesti tule olemaan erityisen jännittävä, mutta tulevaisuuden kannalta mahdollisesti jopa yksi koko vuoden merkittävimpiä käännekohtia.

ROH World Championship

Kyle O’Reilly (c) vs. Adam Cole

njpw-adam-cole-vs-kyle-oreilly-wrestle-kingdom-11

Tämä on siis uusintaottelu kuukauden takaisesta ROH:n Final Battle -tapahtumasta, jonka pääottelussa Kyle O’Reilly kohtasi Adam Colen ja voitti rajun ”Battle Without Honor” -ottelun päätteeksi firman maailmanmestaruuden ensimmäistä kertaa urallaan. Miesten edellisessä kohtaamisessa ei siis diskauksia tunnettu, ja ottelumuodon oli tarkoitus suosia sääntöjen rikkomiseen taipuvaista Colea, mutta haastaja onnistui silti vetämään mestarista pidemmän korren. Tällä kertaa he kohtaavat perinteisin säännöin käytävässä ottelussa, jossa on mukana myös diskauksen ja uloslaskun mahdollisuus. Säännöt ovat tällä kertaa siis O’Reillyn puolella, ja tämän lisäksi hänellä on eräänlainen kotikenttäetu, sillä tämä tulee olemaan jo hänen kolmas esiintymisensä Tokyo Domessa.

ROH:n seuraaminen on jäänyt osaltani harmillisen vähäiseksi, mutta se lisää omasta näkövinkkelistäni ottelun jännittävyyttä: en tiedä lainkaan kumpaa ottelijoista pitäisin ennakkosuosikkina, tai kumpi heistä olisi ROH:n juonikuvioiden kannalta ”järkevämpi” voittaja matsille. Tiedän jo millaisiin suorituksiin O’Reilly kykenee kehässä, mutta Colelta olen nähnyt vain kourallisen otteluita, ja niistäkin suurin osa on ollut joukkuematseja. Mielenkiintoista nähdä viimein hänen otteitaan tämän kokoluokan matsissa. Toivottavasti tämä kaksikko pystyy tarjoamaan parastaan ja näyttämään mistä aito jenkkityylinen päämestaruusottelu on tehty.

IWGP Tag Team Championship

Guerrillas of Destiny (c) vs. Togi Makabe & Tomoaki Honma vs. Toru Yano & Tomohiro Ishii

njpw-guerillas-of-destiny-vs-makabe-honma-vs-ishii-yano-wrestle-kingdom-11

Togi Makabe ja Tomoaki Honma tekivät historiaa voittamalla toista vuotta peräkkäin New Japanin World Tag League -turnauksen – ja vieläpä kukistamalla finaalissa pitkäaikaiset vihollisensa, hallitsevat IWGP-joukkuemestarit Tama Tongan ja Tanga Roan. Wrestle Kingdomissa heille koittaa mahdollisuus tasata tilit lopullisesti tongalaisveljesten kanssa, mutta matkassa on yksi iso mutka: vastikään NJPW:hen palannut Toru Yano vaatimalla vaati itselleen joukkuemestaruusmatsia ja sai pienen suostuttelun jälkeen (eli varastettuaan mestaruusvyöt) tahtonsa läpi. Yanon joukkuetoveriksi asettuu itse ”Stone Pitbull” Tomohiro Ishii, eli melkoinen soppa on kasassa.

Tuntui kieltämättä melko tuulesta temmatulta laittaa viime hetkellä otteluun mukaan kolmas joukkue, mutta samalla pakka sekoittui varsin mukavasti. Kolminotteluna tämä tulee olemaan varmasti jännittävämpi ja todennäköisesti myös parempi matsi mitä se olisi alunperin ollut. Mestarijoukkue kehittyi valtavasti viime vuoden aikana, ja Makabe, Honma ja Ishii kykenevät erinomaisiin otteisiin missä ja milloin tahansa. Ottelun ainut selkeä heikko lenkki on Yano, jonka hahmo sympaattisena huijarina alkaa olla jo melko kulunut. Liikoja tältä ottelulta ei kannata odottaa, mutta eiköhän tästä ihan kelpo mätkintä saada aikaan.

IWGP Junior Heavyweight Championship

Kushida (c) vs. Hiromu Takahashi

Tätä matsia odotan pääottelun ohella eniten koko tapahtumassa. Henkilö salaperäisesti tikittäneen aikapommin takana paljastui paluunsa tekeväksi Hiromu Takahashiksi, joka heti ensitöikseen pilasi Kushidan voitonjuhlat Power Strugglessa haastamalla tämän välittömästi mestaruusotteluun. Tämän lisäksi ”Ticking Time Bomb” liittyi häijyn Los Ingobernables de Japon -ryhmän jäseneksi.

Hiromu Takahashi on aito New Japanin painikoulun eli Dojon kasvatti, joka vietti kolme vuotta perinteisellä Young Lion -ekskursiolla käyden läpi muun muassa Englannin, Meksikon ja Yhdysvaltain painikehiä. Tuolloin hänet tunnettiin nimellä Kamaitachi, ja hän onnistui tuona aikana esimerkiksi voittamaan meksikolaisen CMLL-organisaation Lightweight-mestaruuden. Nyt hän on palannut Japaniin pahat mielessään. Hän aikoo nousta painoluokkansa ykköseksi keinolla millä hyvänsä, ja sen hän suunnittelee tekevänsä Kushidan kustannuksella. Kushida on Junior-sarjan kiistaton ässä, joka on saavuttanut käytännössä kaiken, mitä saavutettavissa on. Vaikuttaa suorastaan absurdilta, että joku edes luulee pystyvänsä viemään kertaheitolla hänen paikkansa, mutta täysin mahdotonta se ei ole. Mestari on nimittäin kertonut useissa haastatteluissa kiinnostuksestaan nousta raskaaseen sarjaan, ja vyön menettäminen voisi jopa helpottaa kyseistä päätöstä.

Takahashi on paluunsa jälkeen otellut vasta parissa joukkuematsissa, mutta jo niiden perusteella uskon hänen kykyihinsä täysin. Hän ei varmasti olisi päässyt näin isoon otteluun, mikäli hänen kehittymisestään ei olisi vahvaa näyttöä. Olisi melkoinen pommi (vaiko pikemminkin aikapommi), jos hän onnistuisi voittamaan IWGP Junior Heavyweight -mestaruuden ensimmäisellä yrityksellään, mutta juuri sitenhän uusia tähtiä luodaan. Tämän vuoksi olen itse ehdottomasti Takahashin voiton kannalla – tuli se sitten puhtain tai likaisin keinoin. Kushidalla ei ole kevytsarjalaisena enää mitään todistettavaa, joten olisi hyvä, jos hän tarttuisi vihdoin isompiin haasteisiin. Ottelu itsessään ei varmasti tule pettämään. Kushidan mestaruusottelut kuuluvat aina tapahtuman kirkkaimpaan parhaimmistoon, ja Takahashi tulee varmasti antamaan kaikkensa tähänastisen uransa tärkeimmässä ottelussa.

NEVER Openweight Championship

Katsuyori Shibata (c) vs. Hirooki Goto

Koko viime vuosi oli silkkaa Katsuyori Shibatan dominointia NEVER-sarjassa. Hän otti haasteen vastaan keneltä tahansa ja potkaisi tajun kankaalle jokaiselta reviirilleen pyrkivältä. Hirooki Goton vuosi oli hyvin erilainen: hän ei kovasta yrityksestä huolimatta kyennyt vieläkään kipuamaan korkeimmalle huipulle saakka, mutta onnistui siitä huolimatta nousemaan suuremmaksi tähdeksi kuin koskaan aiemmin. Goto haluaa korkata uuden vuoden isolla voitolla NEVER-mestaruuden muodossa. Shibata taas haluaa Gotosta uuden päänahan mittavaan kokoelmaansa sekä samalla hyvittää muutaman vuoden takaisen tappion, jonka hän koki Gotoa vastaan vuoden 2014 Wrestle Kingdomissa.

Voittajaa on vaikea veikata. Tappio tässä ottelussa olisi Gotolle jälleen yksi kirvelevä epäonnistuminen lisää, mutta myöskään Shibatan osakkeille ei tekisi hyvää menettää vastikään takaisin voittamaansa mestaruutta heti ensimmäisessä puolustuksessa. Kummatkin ottelijat ovat strong style -tyylille uskollisia veteraaneja, joten rajuja lyöntejä ja potkuja on satavarmasti luvassa. Näiden kahden jääräpäisen soturin välillä yhteenotto voi äityä jopa todella brutaaliksi. Näkisin Goton mieluiten voittamassa tämän matsin, sillä mielestäni hän tarvitsee sitä hiukan Shibataa enemmän. NEVER-tittelin menettäminen voisi merkitä Shibatalle osallistumista alkukeväällä nähtävään New Japan Cup -turnaukseen ja kenties sitä kautta jopa pääsyä päämestaruuskuvioihin.

IWGP Intercontinental Championship

Tetsuya Naito (c) vs. Hiroshi Tanahashi

Vuosi 2016 oli tälle kaksikolle täysin ristiriitainen. Tetsuya Naito onnistui alle puolen vuoden sisällä voittamaan IWGP:n Intercontinental- ja Heavyweight-mestaruudet, ja vielä kirsikkana kakun päälle hän nappasi Tokyo Sportsin himoitun MVP-palkinnon. Hiroshi Tanahashille 2016 oli vastoinkäymisten vuosi. Hän menetti Wrestle Kingdom 10:ssä paikkansa firman keulamiehenä Kazuchika Okadalle ja koki heti perään nöyryyttävän tappion Kenny Omegalle. Tämän lisäksi hän kärsi erinäisistä loukkaantumisista, joiden vuoksi hän oli lähellä jäädä kokonaan pois G1 Climaxista.

Tetsuya Naitoa povattiin ikuisuuksia ”seuraavaksi Hiroshi Tanahashiksi”. Hän yritti pitkään täyttää suuret odotuksensa kovalla ja rehdillä uurastuksella, mutta yleisö ei siitä huolimatta suostunut ottamaan suoraselkäistä Naitoa omakseen. Sittemmin hän teki täyskäännöksen perustamalla julman Los Ingobernables de Japon -ryhmän ja onkin sen myötä yksi koko lajin kuumimpia nimiä. Naito kärsi vuosikausia paikastaan Tanahashin varjossa, ja se raastaa häntä edelleen. Wrestle Kingdomissa hän pyrkii saamaan ennen kaikkea symbolisen voiton entisestä esikuvastaan. Tanahashille tämä ottelu on mahdollisuus tehdä täyskäännös epäonnen kierteestään ja todistaa olevansa yhä New Japanin suurin tähti.

Mitä tästä voi sanoa? Kaksi maailman parhaisiin lukeutuvaa supertähteä kohtaamassa toisensa vuoden suurimmassa tapahtumassa. Tästä voi helposti kehkeytyä show’n tai jopa koko vuoden paras ottelu. Naiton ja Tanahashin kemiat kohtaavat kehässä virheettömästi, ja Tokyo Domen kymmenet tuhannet fanit tulevat takaamaan sähköisen tunnelman alusta loppuun saakka.

IWGP Heavyweight Championship

Kazuchika Okada (c) vs. Kenny Omega

Tässä se on: vuoden suurin ja tärkein ottelu. IWGP Heavyweight -mestari vastaan G1 Climax -voittaja. Kaikki se, mitä viimeisen vuoden aikana tapahtui, kulminoituu tähän matsiin.

”The Cleaner” Kenny Omega teki sen, mihin kumpikaan häntä edeltäneistä Bullet Club -johtajista (AJ Styles ja Prince Devitt eli Finn Bálor) ei kyennyt – voitti G1 Climaxin ensimmäisenä ei-japanilaisena koko turnauksen historiassa. Seuraava määränpää on Tokyo Dome, jossa hän nousee kehään mielessään yksi ja ainoa asia: IWGP Heavyweight -mestaruus. Julma ja kunnianhimoinen Omega tulee tekemään kaikkensa saadakseen New Japanin kirkkaimman palkinnon haltuunsa. Se olisi tapaus, joka horjuttaisi koko painimaailman perustuksia.

”Rainmaker” Kazuchika Okada nousi vuosi sitten NJPW:n kiistattomaksi ässäksi ja kantoi firmaa menestyksekkäästi harteillaan koko vuoden myyntilukujen lyödessä parhaita lukemia lähes kahteen vuosikymmeneen. Nyt hänen valtakuntaansa kohtaa tuntematon mutta sitäkin suurempi uhka. Jos Japanin painiperinteitä halveksuva Omega onnistuu kukistamaan hänet, tulee tämä samalla murentamaan kaiken sen, minkä Okada on omin käsin rakentanut.

Kyseessä on miesten ensikohtaaminen, mikä lisää megaottelun tuntua entisestään. He kumpikin ottelivat viime vuonna roppakaupalla ehdokkaita vuoden otteluksi, joten yhtään vähempää ei varmasti tarvitse heiltä nytkään odottaa. Okadan puhdas karisma ja näyttävät nimikkoliikkeet tulevat taatusti pitämään Tokyo Domen yleisön tulikuumana. Omegan mielipuolinen esiintyminen ja loputtoman laaja liikearsenaali tulevat myös varmasti tarjoamaan useita sykähdyttäviä hetkiä. Selkeää voittajaveikkausta on vaikea tehdä. Loogisesti mietittynä Okadan kuuluisi voittaa tämä ottelu ja lähettää fanit tyytyväisinä kotiin.

Toisaalta Omegan voitto olisi niin shokeeraava hetki, että jo pelkästään sen vuoksi olisi mahtavaa nähdä hänen poistuvan Tokyo Domesta mestarina. Tässä on ainekset yhteen kaikkien aikojen klassikoista.


Tapahtuman liveseuranta löytyy Discord-serverimme kanavalta #live. Jälkipuintiin voit osallistua Discordin kanavalla #puroresu tai vaihtoehtoisesti foorumillamme tai Facebookin keskusteluryhmissämme Talk ja Discussion.

Mikko Taussi

Mikko Taussi

Opiskelija Etelä-Suomesta. Showpainia tullut seurattua vuodesta 2003. Aasialainen pop-kulttuuri ollut intohimon kohteena lähes yhtä kauan, ja se näkyy myös painifanituksessa.

Previous post

WWE-veikkaus 2016: Roadblock: End of the Line

Next post

WWE-veikkaus 2016: Tulokset

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *