ListatWCWWWE

Kelpaisiko Hulk Hogan -hampurilainen, CM Punk -puutarhatonttu tai Steve Austin -kondomi? – Keräsimme kokoelman showpainibisneksen omituisimmista oheistuotteista

Showpaini on bisnestä, ja bisneksen tavoitteena on takoa rahaa. Pääsylippujen, tv- ja mainostulojen sekä suoratoistopalveluiden tilausten lisäsi fanituotteet muodostavat ison osan painipromootioiden rahavirroista. Itsenäisillä painijoilla t-paitojen ja muiden tuotteiden myynnissä kyse voi olla jopa esiintymisistä maksettavaa korvausta merkittävämmästä tulolähteestä.

T-paidat, lippalakit ja vastaavat tuovat fanituksen näkyväksi ja toimivat tietynlaisena heimoviestintänä asiaan vihkiytyneiden keskuudessa. Heitänkin ihan mututuntumalta, että esim. New Japan Pro Wrestlingin Bullet Club -jengin t-paitojen suosiossa maailmalla on osittain kyse eräänlaisesta joukkuehengestä – siitä samanlaisesta fiiliksestä joka jääkiekkoseuran kannattajilla on fanikatsomoa kohti marssiessa pelipaidat yllään.

T-paitojen lisäksi jotkut saattavat hullunkiilto silmissään hamstrata nurkkiinsa painitapahtumia DVD-julkaisuna tai täyttää hyllynsä muovisilla toimintafiguureilla keräilijämentaliteettiaan tyydyttääkseen.

Tällaisten perinteisten fanituotteiden ohella on showpainifanien lompakoita yritetty keventää ties millaisella krääsällä. Tässä kymmenen poimintaa erikoisten showpainituotteiden kaatopaikalta, tervetuloa dyykkaamaan!


10. Hajuvedet

Nitro for Men, miehille jotka arvostavat swervejä. Kuva: thegorillaposition.com

 

Pysähdy hetkeksi miettimään, millaisia assosisaatioita sanat showpaini ja tuoksu herättävät mielessäsi. Sulje vaikka silmäsi ja keskity oikein kovasti materialisoimaan showpainin aromi hajureseptoreihisi. Miltäs tuoksuu?

Hieltä, eikö vain.

Tai ainakin itselleni tämä on ensimmäinen mielleyhtymä, eikä kovin miellyttävä sellainen.

Vuosituhannen vaihteen kieppeiltä markkinoille lasketut WWF Attitude- ja WCW Nitro for Men -tuoksut ovat luultavasti olleet kunnon miehisille miehille suunnattuja hajusteita. Ainakin Nitro for Meniä kuvailtiin mainostekstissä ”rikkaaksi ja sydämelliseksi tuoksuksi jonka miehekäs aromi tuo mieleen saarnivaahteran ja harjateräksen”. Lisäksi sen kerrottiin ”käyvän hajuaistin kimppuun kuin täydellinen paalujuntta”.

Edellä mainittujen lisäksi ainakin ”Stone Cold” Steve Austin sai oman tuoksunsa nimeltään Venom. Jos kyseinen litku ei haiskahtanut keskikaljalta ja turpasaunalta, olen pettynyt.

Jos nykypäivänä vielä tahtoo ehostaa itseään painituoksuilla, kannattaa suunnata katse kohti Japania. New Japan Pro Wrestlingin nimissä myydään ainakin kahta hajuvettä, ja onpa myös Bullet Clubin logo lätkäisty yhden pullon kylkeen. Eli ei muuta kuin ruiskaus Eau de Fighting Spiritiä hipiään ja baanalle!


9. WWF Ice Hockey Shootout -jääkiekkopeli

”Se oli paitsio, brother!” Kuva: Collectors.com

 

80-luvun värikäs ja sarjakuvamainen WWF oli kuin tehty puristettavaksi muovisiksi painijoiden muotoisiksi kimpaleiksi, joita markkinoida lapsille. Yksi hämmentävimmistä leluista oli pöytälätkäpeli, koska kukapa ei tahtoisi pelata painifiguureilla jääkiekkoa painimisen sijaan.

Lelufirma REMCO:n – joka tuotti myös esim. American Wrestling Associationin leluja – julkaisema WWF Ice Hockey Shootout on itse asiassa melko hienon näköinen kapistus. Hahmokavalkadista löytyvät esimerkiksi Hulk Hogan, Ultimate Warrior, Big Boss Man ja Sgt. Slaughter, suhteellisen isoina ja yksityiskohtaisina muoviukkeleina. Myös 80-luvun estetiikkaa pursuava laatikko on sangen upea.

Mainio yksityiskohta on myös se, että babyfacet ja heelit on jaettu joukkueisiin, mutta miksi ihmeessä Hogan pelaisikaan samassa joukkueessa Ted DiBiasen kanssa? Mahtavaa että tämä muovinen rahastus kunnioittaa kayfabea!


8. Hulkster Cheeseburger -eineshampurilaiset

Rukoukset, vitamiinit ja juustopurilaiset – pyhä kolminaisuus. Kuva: Wrestlecrap.com

Hulk Hoganin yrityksistä ruoan parissa olisi melkein jo saanut oman listansa.

Hogan on haastatteluissa väittänyt, että nyrkkeilijä George Foremanin tunnetuksi tekemää parilagrilliä tarjottiin hänen alun perin hänen markkinoitavakseen mutta ei ehtinyt ajoissa vastata tarjoukseen. Sen sijaan Hogan mainosti Thunder Mixer -tehosekoitinta, sillä pitäähän ne vitamiinit jossain sekoittaa, veli.

Vuonna 1995 Hogan avasi oman Pastamania-nimisen ravintolansa Minnesotassa, joka ei Monday Nitro -ohjelmassa mainostuksesta huolimatta pysynyt edes vuotta avoinna.

Vuonna 2008 Hoganin kuva lätkäistiin pakastettujen einespurilaisten pakettiin. Näitä mutustellessa onkin ollut syytä lausua rukoukset, sillä ”liekillä grillatut pihvit” olivat tosiasiassa vedellä ja soijalla jatkettua jauhelihaa, ja ”juustoa” ei vaivauduttu ainesosaluettelossa edes sanomaan juustoksi. Yli kahdestatoista veden kielelle herauttavasta aineesta koostuvaa juustonkaltaista lisuketta sen sijaan kutsuttiin ”sulatteeksi”.

Namskutarallaa.


7. CM Punk -puutarhatontut

Best in the world, tontutkin sen tietää. Kuva: Pinterest.com

Lista koostuu enimmäkseen melko vanhoista tuotteista, mutta voi pojat, kyllä WWE on osannut yllättää tälläkin vuosikymmenellä.

WWE Shopin tuotevalikoima saa toisinaan raapimaan päätä hämmennyksen vallassa, mutta puutarhatonttujen tullessa vastaan kynnet uppoavat jo aivokalvoihin. Kenelle nämä oikein on suunnattu? Onko puutarhan koristelusta kiinnostuneiden painifanien hiljainen enemmistö oikeasti niin suuri markkina-alue, josta en ole ollut aiemmin tietoinen?

Kyseessä ei ole edes mikään ylijäämätonttujen maalaaminen muistuttamaan painihahmoja, vaan näille veitikoille on jopa valettu omat terästuolit, mikrofonit ja mestaruusvyöt.

Tonttuja on ollut liikkeellä muidenkin painijoiden kuoseissa, mutta jotenkin CM Punkin, ”Best in the Worldin”, valjastaminen näinkin räikeään rahastukseen on jotenkin surullista.

Katsokaapa muuten valkopaitaisen tonttuhahmon ilmettä. Hänkään ei voi uskoa tätä todeksi.


6. Little Stone Cold -vauvanukke

Absurdi nukke oli mainoksen mukaan ”houkuttelevasti hinnoiteltu.” Kuva: thewonderfulworldoflongmire.com

 

Nyt aletaan liikkua jo melko psykedeelisissä sfääreissä.

Kenen neronleimaus on ollut tehdä ”Stone Cold” Steve Austinista, yhdestä koko showpainin historian ikonisimmista antisankarista ja kovanaamasta, vauvanukke? Onko tämä ollut jotain Vince McMahonin tunnetusti erikoista huumoria tai kieroilua, jolla on yritetty emaskuloida Austinia?

Niin tai näin, nukkehahmo on melko kuumottavan näköinen ilmestys, kuten tällaiset posliiniset vauvanuket ylipäätään. Alkuperäisen pakkauksen mukana tulleessa mainoslappusessa on ollut maininta kokonaisesta WWF Little Superstars -kokoelmasta, mutta ilmeisesti The Rockin lisäksi muita kavereita pikku-Austin ei koskaan saanut. Luojan kiitos että näitä hirvityksiä ei tuotu enempää tähän maailmaan.

Vuonna 2000 ilmestyneellä, Danbury Mint -yhtiön valmistamalla nukella oli ilmestyessään hintaa 110 dollaria. En tunne nukkemarkkinoita niin hyvin, että pystyisin sanomaan onko se paljon vai vähän, mutta nykyään nuken hinta liikkuu parin osuman perusteella n. 30–40 dollarin haarukassa.

Jos tartut tarjoukseen, niin nauti painajaisistasi.


5. Eric Youngin muoviparrat

Unohda parranhoitotuotteet, muovinen Eric Young -parta on helppohoitoinen vaihtoehto! Kuva: impacteurostore.com

 

Nykyisin WWE:ssä Sanityn riveissä vaikuttava Eric Young teki ennen lähtöä NXT:hen monta vuotta uraa Total Nonsto.. Global Fo.. Impact Wrestlingissä. Hän onnistui nousemaan promootion huipulle voittamalla päämestaruuden vuonna 2014, ja kuinka merchandise-vastaavat häntä onnittelivatkaan?

Myyntiin laitettiin muovisia partoja.

Muovisia. Partoja. Okei, onhan WWE:kin myynyt painijoidensa karvoitusta jäljitteleviä peruukkeja ja tekopartoja, mutta sillä erotuksella, että ne on oikeasti tehty karvasta.

Muovinen parta on varmasti ollut erittäin epämukava käyttää, ja kaiken muun hyvän lisäksi se oli vielä helkkarin rumakin. Tuote on edelleen listattuna Impact Wrestlingin nettikaupan sivuilla, mutta suru-uutisena joudun ilmoittamaan, että tuotetta ei valitettavasti enää löydy varastosta.

Pakko myöntää, haluaisin olla kärpäsenä katossa, kun tulevien sukupolvien arkeologit kaivavat tällaisen ylös maaperästä.


4. Kipa D-Generation X:n logolla

”And if you’re not down with that, I got two words for ya: Praise Jahve!”Kuva: Whatculture.com

 

Kipa on perinteinen juutalaismiehien päähine, jota tavallisesti käytetään rukoillessa. Eli täydellinen valinta DX:n logolla kaupallistamiseen!

Triple H:n ja Shawn Michaelsin muodostama poliittisesti epäkorrekti D-Generation X ei koskaan välittänyt kenelle pyllistivät. 2000-luvun comebackin myötä DX:n väreissä myytiin ties mitä rojua jopa siinä määrin, että asiasta heitettiin metatason läppää lähetyksissä, mutta uskonnollisen päähineen lanseeraaminen on jo omaa luokkaansa.

Toisaalta miksipä ei sitten painettaisi kaasua pohjaan, kun tälle tiellä on kerran lähdetty. Miten olisi krusifiksi, jolla Jeesuksen sijaan riippuu Shane McMahon? Tai ikoni, jossa Stephanie McMahon kuvataan Neitsyt Mariana?


3. WCW Hero Heads -mailat

Elo on yhtä tuskaa, varsinkin jos olet vaahtomuovinen pää. Kuva: wcwworldwide.com

 

Haluan uskoa, että jostain päin maailmaa, jonkin hiljaisen poliisiaseman pöytälaatikosta, löytyy kuulustelupöytäkirja merkinnöillä ”pahoinpitely, tekovälineenä vaahtomuovinen Big Van Vaderin pää”.

WCW julkaisi vuonna 1994 kolme erilaista mailaa, joiden nokassa komeilivat Vaderin, Stingin ja Hoganin päät kuin julman sotakenraalin keihästäminä. Muuta funkiotahan näillä ei tainnut olla kuin se, että kakarat pääsevät muksimaan toisiaan. Kehittävää ja hauskaa puuhaa koko perheelle!

Stingistä on onnistuttu jopa valamaan itsensä näköinen, Hogania ja Vaderia puolestaan olisi vielä hetken työstää, vaikka ihan tunnistettavia hekin ovat. Koko kolmikko tosin kärsii samasta ongelmasta – naamat on ikuistettu ilmeeseen, jolla luultavasti on haettu takaa jonkinlaista intensiteettiä, mutta vaikutelma on enemmänkin luokkaa megaluokan ummetus.


2. Sting… hattu?

”Kohti ääretöntä.. Ja sen yli!” Kuva: fanpop.com

 

Nyt en ole ihan varma, mistä edes aloittaa. Kyseessä lienee jonkinlainen päähine, joka kieltämättä herättää kysymyksiä. Miksi Sting ratsastaa raketilla? Miksi se on valmistettu lateksista? Ja ihan noin yleisesti, miksi?

Tästä mysteerisestä objektista ei löydy kovin paljon tietoa, mutta ilmeisesti kyseessä on ollut jonkinlainen prototyyppi. Sääli sinänsä, jos näitä ei ole koskaan saatu sarjatuotantoon asti, sillä kuvitelkaapa miltä Monday Nitro olisi näyttänyt, kun puolet yleisöstä istuu katsomassa nämä taideteokset päässään.

Tiettävästi ainakin yksi raketti-Sting on myyty eBayssa, ja hinta kohosi huimaan 1 250 dollariin. Paskat laskuista tai ruokaostoksista, kyllä tuollaisen summan sijoittaminen kesähelteillä taatusti mukavaan lakkiin on kuin laittaisi rahaa pankkiin!


1. WWF-kondomit

Muista suojata kalkkarokäärmeesi! Kuva: @OSWreview / Twitter

 

Ennen vanhaan, aikana ennen älypuhelimia, pientä nippelitietoa ei noin vain tarkistettukaan muutamassa sekunnissa. Mutta jos satuit unohtamaan, mikä oli Steve Austinin lopetusliike, ja taskussasi oli virallinen WWF-kondomi, niin siitä paketin kyljestähän sen näppärästi lunttasi.

Vaikka ajatus WWF-lisensoiduista ehkäisyvälineistä alkuun olikin hieman huvittava, onhan tämä loppupeleissä ollut suorastaan fiksu oheistuote. Attitude Eran tuote oli kuitenkin suunnattu vahvasti teini-ikäisille ja nuorille aikuisille miehille, niin olihan se järkevää tarjota heille asianmukaista suojaa, kun he Sunnyn ja Sablen muotoja ensin kuolattuaan siirtyivät tositoimiin.

”Play safe”, kuten paketissakin todetaan. Mutta tee se hieman tuoreemmilla kumeilla.

Ville Vuohtoniemi

Ville Vuohtoniemi

Töölön CHIKARA-spesialisti, joshi-intoilija ja deathmatch-maanikko. Ääntelehtii usein podcasteissa, toisinaan selostuspöydän takana. Luultavasti jonain päivänä hautautuu elävältä Smarksiden VHS-kirjaston alle.

Previous post

National Wrestling Alliance täyttää 70 vuotta – Cody Rhodes ja Nick Aldis tähdittävät juhla-PPV:tä

Next post

Saudijournalisti Jamal Khashoggi käveli Saudi-Arabian konsulaattiin ja katosi – aiheuttaako toimittajan kyseenalainen kohtalo WWE:n Riadin-tapahtuman peruuttamisen?

No Comment

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *