Viisi pointtia: Dragon Gate Kobe Pro Wrestling Festival 2020
Päivämäärä: 15.11.2020
Sijainti: Kobe, Japani (Kobe World Memorial Hall)
Yleisömäärä: 2 386
Normaalisti heinäkuun loppuun sijoittuva Dragon Gaten vuoden suurin ja kaunein tapahtuma Kobe Pro Wrestling Festival (tuttavallisemmin Kobe World) oli sattuneista syistä siirretty tänä vuonna keskelle harmainta marraskuuta. Kahden muun isohkon tapahtuman väliin (Gate of Destiny ja Gate of Origin) lätkäisty Kobe World ei ehkä ollut samanlaista ilotulitusta kuin voisi yleensä olettaa, mutta silti jälleen tärkeä päivä promootion tulevaisuudelle.
1. Puhumme nyt myös englantia!
Päätin heittäytyä villiksi ja katsoa Kobe Worldin ensimmäistä kertaa ihan englanniksi selostettuna. Dragon Gate alkoi tarjoamaan selostusta lontooksi viime vuoden puolella suuremmissa tapahtumissaan, mutta en ollut niihin paneutunut muutamia yksittäisiä otteluita lukuun ottamatta. Selostuksen saatua kuitenkin kehuja sieltä täältä päätin antaa sille mahdollisuuden.
Selostuspöydän takana hommia hoitivat Jae sekä ottelunsa jälkeen remmiin hypännyt Ho Ho Lun. Lun on varmasti länsimaiselle yleisölle parhaiten tuttu esiintymisestään neljän vuoden takaisessa WWE:n Cruiserweight Classicissa. Sen lisäksi hän on kuitenkin yksi Hong Kongin painiskenen perustajia. Dragon Gatessa hän on pyörinyt kiertueilla vuodesta 2019 alkaen ja jäi koronapandemian myötä Japaniin. Jae on puolestaan pitkäaikainen Dragon Gaten fani jo Toryumonin päivistä lähtien ja toimikin yhtenä pääasiallisena tietolähteenä länsimaiden suuntaan kääntäen promoja englanniksi internetissä vuosien ajan.
Jaeta parempaa selostajaa Dragon Gatelle saa hakea, sillä kukaan ei tiedä hänbtä enempää Dragon Gaten historiasta ja se kuuluu kaikessa selostuksessa. Lunkin saa olla huuli pyöreänä useaan otteeseen Jaen tiputellessa tiedonmurusia jatkuvalla syötöllä. Kaksikon dynamiikka toimiikin oivasti, vaikka Lun välillä vähän kompasteleekin kielen kanssa. Jae ei ole ehkä kaikista energisin selostaja, mutta ei ainakaan vaikuttanut yhtä aneemiselta kuin Kevin Kelly New Japanin puolella.
Englanninkielinen selostus tarjoaa länsimaiselle yleisölle helpomman tavan uppoutua Dragon Gaten maailmaan ja historiaan. Enää ei tarvitse viettää päiväkaupalla aikaa internetissä ja vuosikausia tuotteen parissa ymmärtääkseen edes puolia painijoiden rikkaasta historiasta keskenään.
2. Vuoden feudi sai päätöksensä.
Jon Moxley ja Eddie Kingston pistivät kyllä Yhdysvaltojen puolella parastaan, mutta ihan se ei riittänyt. Keisuke Okudan ja Kaito Ishidan oikeastaan läpi vuoden kestänyt vihanpito oli yksinkertaisuudessaan täyttä priimaa. Kaksikko ei tullut toimeen keskenään Okudan saapuessa firmaan vuonna 2019 eivätkä välit ainakaan parantuneet Ishidan liitytyttyä R.E.D-konnajoukkoon. Keväästä lähtien kaksikko oli vetänyt rehdisti toisiaan turpaan aina kehään päästessään, mutta Ishida oli onnistunut kaksikon kaksi ensimmäistä yksilökohtaamista viemään nimiinsä R.E.D:n avustuksella. Lopulta muutaman juonenkäännöksen jälkeen (Okudan paljastuminen R.E.D:n tuoreimmaksi demoniksi, mutta osoittautui välittömästi tripla-agentiksi potkaistuaan Ishidaa päähän) Okuda sai viimein kostonsa kuristettuaan Ishidan tajuttomaksi Gate of Destinyssä ja pysäyttäen tämän Brave Gate -kauden vain päivää ennen vuoden rajapyykkiä. Okuda suostui antamaan revanssin, mutta vain illan avausottelussa, aivan kuten Ishida oli vaatinut ottelunsa Yosuke Santa-Mariaa vastaan.
#dragongate#DragonGateNetwork #KobeProWrestlingFestival2020 pic.twitter.com/r1oELmJjaA
— FoDG (@futureofdg) November 15, 2020
Vaikkei tämä kohtaaminen omasta mielestäni kohonnut aivan edeltävän kohtaamisen tasolle Gate of Destinyssä, oli kyseessä silti laadukas ja intensiivinen kamppailu. Ishidan ja Okudan keskinäinen dynamiikka toimii suorastaan erinomaisesti. Kovat iskut ja potkut lentelevät puolin ja toisin sellaisella tahdilla, että heikompaa hirvittää. Ehkäpä juuri se kiinnostaa niin paljon tämän kaksikon otteissa. Kovasta tahdistaan huolimatta tämänlainen ottelu on hieman epätyypillinen Dragon Gatessa, vaikka kaikkien rakastamia kliseitä nähdäänkin aivan tarpeeksi. Brave Gate onkin muodostunut vuoden aikana hieman New Japanin NEVER-vyön kaltaiseksi titteliksi, jonka kanssa voi luottaa aina saavansa kovia iskuja roppakaupalla.
Kaksikko lähtee tästä hieman eri suuntiin, mutta toivottavasti tulevaisuudessa tätä herkkua on luvassa vielä lisää.
3. Menneisyyden haavoja parantamassa.
Vuosi 2019 oli pyhitetty Dragon Gaten 20-vuotiselle historialle. Uusi johtoryhmä halusi paikata haavoja, jotka olivat syntyneet vuosia takaperin myrskyisissä olosuhteissa. Kuukausi toisensa jälkeen haamut menneisyydestä palasivat vielä yhdelle tai useammalle visiitille. Shuji Kondo, Toru Owashi, Takuya Sugawara ja muut palasivat vuosien poissaolon jälkeen takaisin kotiin. Kaikki huipentui viime vuoden Kobessa, jossa Toryumonin perustaja Ultimo Dragon astui ensimmäistä kertaa urallaan Dragon Gaten kehään oppilaidensa kanssa. Mutta yksi takavuosien merkkihenkilö loisti vielä poissaolollaan.
TARU ei saanut painioppejaan Ultimolta, mutta kuului silti Toryumonin avaustapahtuman rosteriin. Hänestä muodostui yksi legendaarisen Crazy Max -joukkion karismaattisia kulmakiviä, kunnes jätti firman taakseen vuonna 2004. Alkuvuoden Toryumon Reunion -tapahtumassa TARU kuitenkin ilmaantui esiin vanhojen fanien iloksi ja saapuminen varsinaisesti Dragon Gaten riveihin oli vain ajan kysymys. Kuudentoista vuoden jälkeen TARU kävelikin pitkin Koben pitkää ramppia kohti ensimmäistä otteluaan Dragon Gaten riveissä.
#dragongate#DragonGateNetwork #KobeProWrestlingFestival2020 pic.twitter.com/gDPskjW5Ly
— FoDG (@futureofdg) November 15, 2020
TARU ei käsittääkseni koskaan ollut suurin kehävelho, vaan enemmänkin mikkitaidoillaan ja karismallaan kansan hurmannut konna. Eipä siis ollutkaan yllätys, että nyt jo 56-vuotias TARU ei kummoisimpiin temppuihin enää kehässä kyennyt, vaan tyytyi jättämään valtaosan hommista muille veteraaneille. Paluu tuntui enemmän symboliselta eleeltä, jonka oli tarkoitus tarjota nostalginen mehusteluhetki vanhoille faneille. Siinä se ainakin onnistui.
4. Tulevaisuus on edelleen nyt.
Jatkan tästä samasta aiheesta jauhamista, vaikkei ketään enää kiinnostaisikaan. Dragon Gatella on hyppysissään maailman lahjakkain kattaus nuoria kykyjä. Eikä hetkeäkään liian aikaisin, sillä Toryumonissa uransa aloittaneet vanhat parrat lähestyvät eläkettä vaihtelevilla nopeuksilla. Masato Yoshino lykkäsi eläköitymistään ensi vuoden Kobe Worldiin asti, mutta uskoisin eläköitymisten tihenevän sen jälkeen. Niinpä Dragon Gate uskaltaakin antaa vastuuta ja näytön paikkoja nuorille ja nälkäisille nimillä, eikä tämäkään tapahtuma ollut poikkeus.
Kento Kobune debytoi viime vuoden joulukuussa ja häntä pidettiin lähes välittömästi oman koulutusryhmänsä kultapoikana. Tämän vuoden otteiden perusteella olin hieman skeptinen 20-vuotiaan klopin ympärillä hyrräävästä hypestä, sillä itse nautistelin enemmän luokkatoveireden Taketo Kamein ja Madoka Kikutan otteista. Sitten Kobune liittyy R.E.D:n riveihin, vaihtaa nimensä muotoon SBKENTo (kyllä, tuossa kirjoitusasussa) ja räjäyttää tajuntani Kobessa.
SBK oli suorastaan ottelunsa kantava voima, mikä ei ole ihan vähän sanottu, kun samassa kehässä ovat sellaiset pikkunimet kuin Masato Yoshino ja Dragon Kid. Uudella, mulkummalla asenteella painiva SBK räjäytti pankin ja saa minut syömään sanojani. En käsitä miten luontevasti SBK löysi uuden roolinsa. Tästä kaverista tulee vielä tähti. Eivätkä Kamei ja Kikuta kauaksi jää esitysten puolesta, he hoitavat hommansa vaan alakortissa paljon pienemmän paineen alla.
Ja tuo kolmikko (loukkaantuneen Sora Fujikawan lisäksi) edustavat vain viimeisen vuoden aikana debyyttinsä tehneitä painijoita! Entä ne edeltävät koulutusryhmät? Dragon Dia on ottavat valtavia kehitysaskeleita ja sai Kobessa supertähden sisääntulon. Strong Machine J on saanut olkapäänsä korjattua ja näytti paremmalta kuin miesmuistiin. Dia Infernon naamion alla oletettavasti piileskelevä painija on erinomainen kyky. Ben-K saa jälleen suurta roolia vuoden lähestyessä loppuaan. Ja mikäli Open the Voice Gate -podcastin lähteisiin on luottaminen, niin Dragon Gaten dojossa piilottelee vieläkin painijoita, jotka eivät ole vielä päässeet edes debytoimaan…
5. Se parempi Skywalker.
Jos vuosi 2020 olisi ollut normaali vuosi, olisi Shun Skywalker voinut olla kaikkien huulilla. Viime vuoden lopulla naamiomies lähti opintomatkalleen Meksikoon ja olisi todennäköisesti matkannut myös MLW:n riveihin osana Dragon Gaten ja MLW:n yhteistyötä. Sitten iski pandemia ja Skywalker jäi Meksikoon marinoitumaan, painien harvakseltaan Meksikon pandemiasäädöksiä uhkaavissa painitapahtumissa.
Skywalker palasi syksyllä takaisin Japaniin kaikessa hiljaisuudessa. Yleisö suorastaan räjähti Skywalkerin ilmaannuttua kehään Gate of Destinyn päätteeksi ja kertoessaan järkyttyneelle Eitalle ettei olisi ainoastaan seuraava haastaja Open the Dream Gate -mestaruudelle vaan seuraava mestari.
#dragongate#DragonGateNetwork #KobeProWrestlingFestival2020 pic.twitter.com/DtDr4H8Fyp
— FoDG (@futureofdg) November 15, 2020
Vuonna 2016 debytoinut Skywalker oli muutaman edellisen vuoden ajan yksi Dragon Gaten jännittävimpiä painijoita ja oli uskomattoman hienoa nähdä kaveria ensimmäistä kertaa tositoimissa vuoden jälkeen. Skywalker oli höystänyt lennokasta painityyliään kasvaneella varrella sekä metkuilla luchalukoilla. Tämän uudistuneen Skywalkerin ympärille tämä ottelu rakentuikin Eitan yrittäessä löytää epätoivoisesti ratkaisuja.
Skywalkerin ja Eitan koitos oli hienon tarinavetoinen, vaikkei ehkä se kaikista kovin Kobe Worldin pääottelu. Samalla se oli kuitenkin selvä viesti nuorennusleikkauksesta. 24-vuotias Skywalker ja 29-vuotias Eita muodostivat Kobe Worldin historian toisiksi nuorimman pääottelun. Vain vuonna 2008 yleisön edessä oli nuorempi parivaljakko, kun 28-vuotias BxB Hulk ja 23-vuotias Shingo Takagi kohtasivat toisensa.
Dragon Gate on hyvissä käsissä.
Tulokset:
- Keisuke Okuda voitti Kaito Ishidan ja säilytti Open the Brave Gate -mestaruuden. Arvosana: 8/10
- HYO voitti yhdeksän henkilön Battle Royalin. Arvosana: 5/10
- Madoka Kikuta ja Taketo Kamei voittivat Team Bokun (Boku R Shimizu & Ryo Saito). Arvosana: 6/10
- TARU, Masaaki Mochizuki, Don Fujii & Genki Horiguchi voittivat Susumu Yokosukan, Yasushi Kandan, K-Nessin & Taro Nohashin. Arvosana: 6/10
- Dragon Dia voitti Dia Infernon diskauksella. Arvosana: N/A
- Masato Yoshino, Naruki Doi & Toru Owashi voittivat Kzyn, Strong Machine J:n ja Punch Tominagan. Arvosana: 6/10
- BxB Hulk & KAI voittivat YAMATOn ja Kota Minouran ja voittivat vakatoidun Open the Twin Gate -mestaruuden. Arvosana: 7/10
- R.E.D (Takashi Yoshida, KAZMA Sakamoto & SBKENTo) voittivat Dragon Gate Armyn (Ben-K, Yosuke Santa- Maria & U-T) ja Toryumon Generationin (Dragon Kid, Kagetora & Masato Yoshino) ja säilyttivät Open the Trinagle Gate -mestaruuden. Arvosana: 8/10
- Shun Skywalker voitti Eitan ja nousi Open the Dream Gate -mestariksi. Arvosana: 8/10
No Comment